اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی
اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر رویداد های مهم تاریخ امروز ایران و جهان : در مورخه 18 تیر ماه برابر با 9جولای در تاریخ چه گذشت

مروری بر رویداد های مهم تاریخ امروز ایران و جهان : در مورخه 18 تیر ماه برابر با 9جولای در تاریخ چه گذشت



تقویم تاریخ


  برترین ها: امروز 18 تیر برابر با 9 جولای تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.
  
رویداد ها:

127 پیش از میلاد - نافرمانی ساتراپ تخارستان و تدبیر شاه وقت ایران

اختلاف نظر میان ساتراپ تخارستان (منطقه ای در شمال خاوری افغانستان امروز) و شاه ایرانزمین از جولای 127 پیش از میلاد آغاز شد. شاه وقت از دودمان اشکانی (خراسانیان) سرکوبی فرماندار یاغی با فرستادن سرباز را بر مذاکره با او ترجیح داد. پس از رسیدن سپاه اعزامی به تخارستان، نظامیان محلی حاضر به جنگ با دولت متبوع و برادرکُشی نشدند.

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
تخارستان در نقشه مشخص است
    
ساتراپ (استاندار) تخارستان به دلیل خودداری افرادش از جنگ با نیروهای دولت، با فرار از طریق کوههای پامیر به دولت محلی منطقه آرین نشین شرق این کوهها ـ منطقه ای که امروزه شهر اورومچی حاکم نشین آن است و با کوچ دادن انبوه چینی ها از شرق، آن را چینی کرده اند ـ پناهنده شد و دولت اشکانی ایران استرداد اورا درخواست نکرد تا قضیه بزرگ و پیچیده و منجر به لشکرکشی به آن سوی پامیر نشود. منطقه مورد بحث (امروزه شین جیانگ) در دوران سیل مهاجرت اقوام آلتائیک و سپس حکومت مغول ها تغییرات پی در پی داشته است. در سازش های انگلستان و روسیه در آگوست 1907 در سن پترزبورگ، این منطقه به دولت پکن که خود تحت نفوذ ابرقدرت های وقت بود داده شد. هدف دولت لندن از واگذارشدن این منطقه و نیز تبّت به دولت پکن این بود که میان قلمرو تزار روسیه و هندوستانِ انگلستان منطقه حایل ایجاد شود. پکنی ها بعدا با کوچ دادن میلیون ها چینی (هان) به این منطقه، اکثریت نفوس منطقه را چینی کردند ولی هنوز اویغورها خواهان استقلال هستند و مبارزه مسلحانه می کنند و گاهی همراه با تلفات سنگین. یک مورد از این مبارزات استقلال طلبانه پُرتلفات در ژوئن 2014 روی داد که ضمن آن دهها تَن کشته شدند.

1789 - و به این ترتیب انقلاب فرانسه وارد مرحله اصلی خود شد

9 جولای سال 1789 میلادی نمایندگان طبقه سوم در مجمع ملی فرانسه (مجلس سراسری طبقات سه گانه این کشور) که اعضای آن از میان روحانیون، اشراف و عوام (توانگران شامل بازرگانان و صاحبان صنایع و کشتی دارها و اصحاب حرفه ها، و نه افراد پایین تر طبقه متوسط امروز) تعیین و معرفی شده بودند به ناگهان اعلام داشتند که مجمع ملی از این پس «مجلس موسسان» خواهد بود که وظیفه اش تدوین یک قانون اساسی و محدود کردن اختیارات سلطنت و مقامات اجرایی وطن است که پس از این تغییر نام و تکلیف، مجلس آمادگی خود را برای تدوین قانون اساسی اعلام داشت. مجمع ملی (مجلس سراسری طبقات سه گانه که گهگاه دعوت به تشکیل جلسه می شد) این بار بنا به ابتکار و به دعوت «نکر Necker» وزیر دارایی فرانسه و با هدف افزایش مالیاتها به منظور رفع مشکلات مالی دولت تشکیل جلسه داده بود.

نمایندگان طبقه سوم (طبقه بعد از روحانیون و اشراف) از همان آغاز کار خواستار وضع یک قانون پایه شده بودند که اختیارات و مسئولیت ها را در حکومت روشن سازد که به دستور پادشاه، پس از ختم آن جلسه بر در تالار قفل زدند که این نمایندگان، دیگر نتوانند وارد تالار شوند که در ورسای قرار داشت.
    
در واکنش به دستور پادشاه، دکتر گیوتین (مخترع ماشین اعدام بدون درد) یکی از نمایندگان طبقه سوم از شهر پاریس پیشنهاد کرده بود که نمایندگان طبقه سوم در میدان تنیس که در نزدیکی تالار قرار داشت اجتماع کنند. در این اجتماع، آنان سوگندنامه امضاء کردند که تا پایان کار متفرق نشوند. این نمایندگان بعدا در جلسه نهم جولای، نام مجمع را به مجلس موسسان تغییر دادند. لوئی شانزدهم پادشاه وقت فرانسه که چنین دید «نکر» وزیر دارایی را که باعث دعوت مجمع به تصویب مالیاتهای تازه و در نتیجه تولید دردسر برای او شده بود برکنار کرد که مردم پاریس به خیابانها ریختند و ظرف دو روز هر جا را که خواستند آتش زدند و پنج روز بعد (14 جولای) زندان باستیل را که محل نگهداری زندانیان سیاسی بود متصرف شدند و ویران کردند که متعاقب آن اشراف و اعیان فرانسه از ترس جان به ترک کشور دست زدند و انقلاب وارد مرحله اصلی خود شد.لوئی شانزدهم پادشاه وقت فرانسه که چنین دید «نکر» را که باعث این دردسر برای او شده بود برکنار کرد که مردم پاریس به خیابانها ریختند و ظرف دو روز هر جا را که خواستند آتش زدند و پنج روز بعد(14 جولای) زندان باستیل را که محل نگهداری زندانیان سیاسی بود متصرف شدند و ویران کردند که متعاقب آ ن اشراف و اعیان فرانسه از ترس جان به ترک کشور دست زدند و انقلاب وارد مرحله اصلی خود شد.
   
18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
منظره اجتماع نمایندگان عوام (طبقه سوم) فرانسه در سال 1789 در میدان تنیس که توسط نقاش معاصر «ژاک لویی داوید» که خود شاهد صحنه بوده ترسیم شده است

1816 - استقلال کامل آرژانتین از استعمار اسپانیا

کشور جمهوری آرژانتین با 2/780/092 کیلومتر مربع مساحت در جنوبی‏ترین قسمت قاره امریکای جنوبی و در غرب اقیانوس اطلس و در همسایگی شیلی، بولیوی، پاراگوئه، برزیل و اروگوئه واقع شده است. جمعیت این کشور در حدود 37 میلیون نفر بوده که از نژاد اروپایى و کاتولیک مذهب می‏باشند. پایتخت این کشور شهر بوینس ‏آیْرِس بوده و دارای واحد پول پزو می‏باشد. زبان رسمی سکنه آرژانتینْ اسپانیایى و خط رایج در آنجا لاتین است. پیش‏بینی می‏شود که جمعیت آرژانتین تا سال 2025م به بیش از 47 میلیون نفر خواهد رسید. سرزمین آرژانتین از اوایل قرن شانزدهم میلادی مستعمره اسپانیا بود.

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟

در اوایل قرن نوزدهم، قدرت اسپانیا به سبب جنگ‏های پی در پی با انگلیس رو به ضعف نهاد و انگلیسی‏ها به طمع تصرف آرژانتین، بوینس آیرس، پایتخت این کشور را اشغال کردند. اما مردم آرژانتین با مقاومتی سرسختانه، ارتش استعمارگر انگلستان را از کشور خود بیرون راندند. حمله فرانسه به اسپانیا در سال 1808م به آتش اشتیاق مردم برای استقلال دامن زد و آنان شورایى را برای ریاست بر کشور از سوی خود برگزیدند و فرمان‏روای اسپانیایى را مجبور به خروج از آرژانتین کردند. در نتیجه، شورای ملی در 25 ماه مه 1810م رسماً قدرت را در دست گرفت و آن روز را به عنوان روز ملی اعلام کرد. ولی سربازان اسپانیایی به مقابله با آزادی‏خواهان آمدند که به شکست آنان و پیروزی استقلال طلبان انجامید. بالاخره پس از وقوع رویدادهای متعدد، استقلال رسمی آرژانتین در نهم ژوئیه 1816 اعلام شد. نظام سیاسی حاکم بر این کشور جمهوری فدرال با دو مجلس قانون‏گزاری است.

1852 - روزی که «باب» اعدام شد

سید علی محمد شیرازی معروف به «باب» که در زندان چهریق آذربایجان محبوس بود 9 جولای 1850 به تصمیم ناصرالدین شاه که تازه به سلطنت رسیده بود اعدام شد.
    
18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
باب

با او، یکی از مریدانش به نام مّلا محمد علی نیز اعدام گردید. سید علی محمد شیرازی هنگام اعدام 31 ساله بود.

1868 - و سرانجام سیاهپوستان هم تبعه آمریکا شدند

اصلاحیه چهاردهم قانون اساسی آمریکا که اجازه می دهد سیاهپوستان هم تبعه این کشور شوند از نهم جولای 1868 (19 تیرماه)به اجرا درآمد. سیاهپوستان از 250 سال پیش از آن به صورت برده و با غل و زنجیر از آفریقا به آمریکای شمالی منتقل و به فروش رسیده بودند و این وضعیت در ایالتهای شمالی تا سال 1861 و در ایالتهای جنوبی تا 1865 ادامه داشت. اصلاحیه چهاردهم، هفت سال بعد از صدور اعلامیه الغاء بردگی و سه سال پس از پایان جنگ داخلی آمریکا به اجرا گذارده شد. با وجود این، تا نیمه دهه 1960 (صد سال بعد) سیاهان مشمول حقوق مدنی نبودند و دارای مدارس جداگانه بودند و در اتوبوس های عمومی، جای مخصوص به خود داشتند و به هر شغلی گمارده نمی شدند که در انتخابات نوامبر2008 یک سیاهپوست دورگه (نیمه کنیایی و نیمه آمریکایی) به ریاست جمهوری این کشور انتخاب شد. سیاهپوستان ایالات متحده (USA) حدود 11 درصد جمعیت سیصد و 8 میلیونی این کشور را تشکیل می دهند که درصد کودکانشان نسبت به گروههای نژادی دیگر این فدراسیون بیشتر است.

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
   
اصلاحیه چهاردهم قانونی اساسی آمریکا می گوید که هرکس که در خاک آمریکا به دنیا آمده باشد تبعه بومی این فدراسیون بشمار می آید [ولو اینکه مادر او تنها چند روز و در طول زایمان در ایالات متحده توقف کرده باشد!]. از این اصلاحیه از نیمه دوم قرن بیستم به بعد مکرّر سوء استفاده شده و افراد آگاه از این اصلاحیه زن خودرا تنها جهت زایمان به آمریکا می آورند و پس از تولد طفل و گرفتن گواهی ولادت و احیانا گرفتن گذرنامه آمریکایی برای طفل خارج می شوند. این فرد بعدا به آمریکا می آید و پس از رسیدن به سن قانونی والدینش را می آورد و آنان به نوبه خود بستگان درجه اول شان را، زیراکه قانون مهاجرت آمریکا که آن نیز مطابق شرایط زمان نیاز به اصلاح دارد چنان امکانی را فراهم ساخته است.

1839 - نخستین عمل جراحی روی قلب

9 جولای در سال 1893، روزی است که در آن، نخستین عمل جراحی روی قلب انجام گرفت و از آن پس روال عادی یافت. این عمل معروف به عمل جراحی قلب باز توسط دکتر «دانیل ویلیامز» صورت گرفت. هفت دهه بعد، و در سوم دسامبر 1967 نخستین عمل تعویض قلب در جمهوری آفریقای جنوبی توسط دکتر کریستیان بارنارد Christiaan Barnard (متولد 1922 و متوفی در 2001) صورت گرفت که این نوع عمل جراحی نیز اینک امری عادی شده است.

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
دکتر کریستیان بارنارد

1893 - ارزش خاک میهن برای ناصرالدین شاه؛ هدیه گوشه ای از ایران به «اعلیحضرت تزار همه روسیه!»

اسناد قرارداد مورخ 27 ماه می 1893 روسیه و ایران 9 جولای همین سال [روزی چون امروز] میان دو دولت مبادله شد و در اروپا [نه در تهران!] انتشار یافت!.
    
به موجب این قرارداد، ناصرالدین شاه قاجار منطقه مرزی «فیروز» را به «اعلیحضرت تزار همه روسیه!» بخشیده بود و خط مرزی دو کشور به سود روسیه تغییر یافته بود. این ناحیه اینک در جمهوری ترکمنستان واقع شده است.
    
منطقه فرارود (شمال رود جیحون = آمودریا) در یک رشته عملیات نظامی هشت ساله (از 1873 تا 1881) به تصرف کائوفمان ـ ژنرال آلمانی نژاد روسیه درآمده و برغم تاجیک و پارسی زبان بودن میلیونها تن از ساکنان منطقه، ترکستان روسیه نامیده شده بود. روسها شش سال پس از فروش آلاسکای یک میلیون و 712 هزار کیلومتر مربعی [بزرگتر از ایران امروز] به دولت واشنگتن به 7 میلیون و 200 هزار دلار، تصرف منطقه فرارود را آغاز کرده بودند. روسها که با لندن بر سر تقسیم آسیای میانه و آسیای جنوبی میان خود به سازش دست یافته بودند سپس ایران را مجبور به امضای قرارداد 21 سپتامبر 1881 و برسمیت شناختن وضعیت تازه و از دست دادن سرزمین ها ازجمله مرو، اشک آباد (عشق آباد)، سرخس و ... و تحویل آنها تا سال 1884 به روسیه کردند و خواستند که تا رود اترک عقب برود!. قبلا، دولت تهران که با تهدید نظامی روسیه رو به رو بود از دعاوی خود در بخارا و سمرقند انصراف داده بود و در ماه می 1893 [طبق تقاضا، و بدون تهدید نظامی] منطقه فیروز هم از دست رفت. در دوران حکومت مصدق متون و تفسیر قراردادهای استعماری لندن و مسکو با تهران از آغاز قرن نوزدهم تا سال 1950 در کتابهای درسی تاریخ مدارس ایران آمده بود که پس از براندازی 28 امُرداد 1332 [براندازی دمکراسی] حذف و یا کوتاه شده بود که انتشار آنها از دو دهه پیش و عمدتا از سال 1993 در مطبوعات ایران ازسرگرفته شده است.

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
ناصرالدین شاه قاجار
   
قاجارها از ایل مغولی «قجر» و از اعقاب قاجار نویان ـ امیرزاده مغول بودند که با چنگیز به آسیای میانه آمده بود.
  
 از رفتار خانها و سلاطین قاجار که در کتب تاریخ و یادداشت های رجال معاصرشان مندرج است چنین برمی آید که جز نفع شخص خود و ارضاء نفس در اندیشه اموری دیگر نبودند و کوشش آنان تنها این بود که براریکه قدرت باقی بمانند!.

1300 - سرکوب شدن امیرمؤید سوادکوهی که دست به نافرمانی (تمرّد) زده بود

18 تیر 1300 زد و خورد نیروی اعزامی قزاق با افراد امیرمؤید سوادکوهی که در مازندران بنای مخالفت با دولت وقت را گذاشته بود آغاز شد و روز بعد با شکست امیرمؤید و فرار او پایان یافت. این مخالفت با خشونت تمام سرکوب شده بود.
    
احمدآقا خان میر پنج (بعدا سپهبد امیراحمدی) فرمانده قزاق های اعزامی، پس از شکست دادن سوادکوهی، خانه و قرارگاه او را به آتش کشید و فرزندانش را هم فراری داد. هدف، ارعاب مخالفان احتمالی دیگر بود.
    
این رویداد چهار ماه و نیم پس از کودتای ژنرال رضاخان که سردارِ سپه (سپاه) و وزیر جنگ شده بود و خود نیز از مردم سوادکوه بود صورت گرفت.
    
امیراحمدی که از هم قطاران قدیم رضاشاه بود در سال 1344 در 77 سالگی درگذشت. وی نخستین نظامی ایران بود که پس از دوران ساسانیان، سپهبد (اسپهبد) شده بود. واژه های «سپه، سپاه، سپهبد» و ترکیبات آنها، از دوران ایران باستان تا کنون تغییر نیافته اند و در منطقه ای وسیع ازجمله هند بکار می روند. سپهبد امیر احمدی به مشاغل نظامی و غیر نظامی متعدد و گوناگون منصوب شده بود و آخرین سمت او سناتور انتصابی بود.
   
18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
سپهبد امیراحمدی: زمانی که احمد آقاخان میرپنج (سرتیپ) بود ــــ و هنگامی که سناتور

1999 - رویداد کوی دانشگاه تهران در 18 تیر 1378

یک رشته تظاهرات عمدتا دانشجویی، 18 تیرماه 1378 (9 جولای سال1999) و در اواخر دومین سال دولت اصلاحات، منجر به ورود پلیس و گروهی دیگر که رسانه ها عنوان «شخصی پوش» به آنان داده بودند در ساعات شب به خوابگاه اصلی دانشجویان دانشگاه تهران معروف به «کوی امیرآباد» شد.
   
18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
یک مجروح تظاهرات

در این رویداد تلفاتی وارد آمد، به ساختمانهای کوی دانشگاه آسیب رسید و گروهی نیز دستگیر و زندانی شدند. گفته شده است که توقیف روزنامه «سلام» توسط دادگاه مطبوعات؛ جرقه این تظاهرات را زده بود. تنها کشته شدن یک نفر در کوی دانشگاه به نام عزت ابراهیم نژاد، رسما تایید شده است. تظاهرات تا چند روز بعد هم به ویژه در تبریز ادامه یافته بود. برخی نیز این تظاهرات را به حساب عدم رضایت عامه از کوتاهی ماموران مربوط در کشف و متوقف ساختن عمل ربوده شدن و قتل چند مخالف نظام معروف به «قتل های زنجیره ای» گذارده بودند.
   
هنوز ریشه و چگونگی تظاهرات تیرماه 1378 ایران به درستی روشن نیست.
زادروزها

    ۱۵۷۸ - زادروز فردیناند دوم، امپراتور مقدس روم و پادشاه مجارستان و بوهم
    ۱۹۱۶ - زادروز ادوارد هیس سیاستمدار بریتانیایی و نخست وزیر این کشور از ۱۹۷۰ تا فوریه ۱۹۷۴

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
ادوارد هیس

    ۱۹۳۴ - زادروز مایکل گریوز معمار آمریکایی
    ۱۹۵۰ - زادروز ویکتور یانوکویچ رئیس جمهور سابق اوکراین

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
مایکل گریوز

    ۱۹۵۶ - زادروز تام هنکس  بازیگر و کارگردان آمریکایی و برنده ۲ جایزه اسکار
    ۱۹۶۶ - زادروز آملی نوتوم نویسنده اهل بلژیک

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
تام هنکس

    ۱۹۸۵ - زادروز اشلی یانگ فوتبالیست انگلیسی
    ۱۳۱۴ - احمد پژمان، آهنگساز

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
احمد پژمان

    ۱۳۵۹ - نیوشا ضیغمی، بازیگر ایرانی
    ۱۳۷۸ - ترلان پروانه، بازیگر ایرانی

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
نیوشا ضیغمی

درگذشت‌ها

    ۱۶۵۴ - درگذشت فردیناند چهارم پادشاه رومیان، پادشاه مجارستان و بوهم
    ۱۷۹۷ - درگذشت ادموند برک سیاستمدار، نظریه‌پرداز فلسفه سیاسی و سخنور ایرلندی

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
ادموند برک

    ۱۸۵۰ - درگذشت زکری تیلور دوازدهمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا
    ۱۸۵۶ - درگذشت آمادئو آووگادرو دانشمند ایتالیایی

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
آمادئو آووگادرو

    ۱۹۶۲ - درگذشت ژرژ باتای فیلسوف فرانسوی
    ۲۰۰۲ - درگذشت راد استایگر بازیگر آمریکایی ، برنده جایزه اسکار

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
راد استایگر

    ۱۳۸۴ - کریم امامی، نویسنده و مترجم ایرانی

18 تیر - 9 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟   
کریم امامی


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.