اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی
اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر رویداد های مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 13 مرداد برابر با 4 آگوست در تاریخ چه گذشت (تولد،درگذشت،رویداد،اتفاق)

مروری بر رویداد های مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 13 مرداد  برابر با 4 آگوست در تاریخ چه گذشت (تولد،درگذشت،رویداد،اتفاق)

آرشیو رزوهای قبلی


تقویم تاریخ

امروز 13 مرداد برابر با 4 آگوست تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.


رویداد ها:
  
936 - روزی که عمان باردیگر ضمیمه ایران شد

سوم آگوست 936 میلادی و 305 سال پس از خروج عمان از قلمرو ایران، فرماندار دیلمی کرمان، آن منطقه را ضمیمه ایالت خود کرد. عمان از زمان کوروش بزرگ تا سال 630 میلادی به مدت 11 قرن گوشه ای از قلمرو ایران و گاهی ضمیمه ساتراپی مکران (منطقه بزرگی در جنوب شرقی ایران و پاکستان امروز) و زمانی وابسته به ساتراپی کرمان بود. عمان 5 سال پیش از جنگ قادسیه، از ایران جدا و به قلمرو حکومت اسلامیون پیوسته بود. این منطقه استراتژیک و ثروتمند واقع در جنوب تنگه هرمز تا ورود اروپاییان به خلیج فارس در قرن شانزدهم، همچنان از توابع ایران بود و پس از آن نیز در قرن هجدهم نادرشاه بر آنجا مسلط شد و می خواست مرکز ناوگان خود قراردهد و از آنجا به اخراج اروپاییان از مشرق زمین و ازجمله شرق آفریقا دست بزند که در توطئه قوچان به دست تنی چند از افسرانش کشته شد.

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟   

در زمان هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان حاکم نشین عمان نفتدار که 309 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و جمعیت آن در سال 2010 دو میلیون و هفتصد هزار تن بود و بیش از هشتصد هزار خارجی در آنجا زندگی و کار می کنند شهر صحار بود در نزدیکی مسقط و مسقط بمانند هنگ کنگ مفهوم بوی عطر (عطر آگین) می دهد. در ایران باستان، رئیس حکومت محلی عمان «بُلند» عنوان داشت که واژه ای است پارسی و یک مفهوم آن «عالی مقام» است. به یک تعبیر، واژه عُمان نیز پارسی (اُومان = اُ ـ مان) است به مفهوم مردم «درگیر با آب»، دریا نورد و از این قبیل [«اُوّ» یعنی آب و هنوز در روستاهای جنوب و جنوب شرقی ایران، آب را عامیانه «اُوّ» تلفظ می کنند]. عمان هیچگاه مستعمره اروپاییان نبود ـ تنها برای مدتی طولانی متحد دولت لندن بود. سلاطین عمان از قرن هجدهم از طایفه «عضد» هستند و از اعراب قحطانی.

1907 - دولت فرانسه قتل 9 اروپایی را در مراکش بهانه قرار داد و به این کشور لشکر کشید و چندی بعد، پس از سازش سیاسی با آلمان مراکش(کشور مغرب) را تحت الحمایه خود کرد.

1915 - تشکیل پلیس جنوب در پی انعقاد قرارداد 1915

با گسترش شعله‏های جنگ جهانی اول، دولت‏های روس و انگلیس که نفوذ آلمان‏ها را در ایران بر خلاف منافع خود می‏دیدند، در قراردادی محرمانه، منطقه بی‏طرف ایران را که در قرارداد 1907 م پیش‏بینی شده بود، میان خود تقسیم و توافق کردند برای حفظ منافع خود در ایران، قشونی تشکیل دهند. از این رو، روس‏ها نیروی قزاق را به استعداد یازده هزار نفر با فرماندهی خود ایجاد کردند و دولت انگلستان، قوایی درجنوب کشور به نام پلیس جنوب تشکیل داد. افسران انگلیسی در رأس پلیس جنوب و افراد داوطلب هندی و ایرانی، سربازان آن را تشکیل می‏دادند. وظیفه اصلی این پلیس، تخلیه جنوب ایران از آلمان‏ها و عوامل آنها بود. پس از این قرارداد محرمانه، روس‏ها تا اصفهان پیش روی کردند و قلمرو نفوذ خود را از تهران به اصفهان گسترش دادند.

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

1919 - روزی که مصطفی کمال پاشا ترکیه را جمهوری کرد

مصطفی کمال پاشا که در پی شکست عثمانی در جنگ جهانی اول کمر همت به نجات دست کم خاک اصلی آن بسته بود پنجم آگوست 1919 در نشست ناسیونالیستهای این سرزمین در «سیواس» اعلام کرد که ترکیه باید جمهوری شود. وی این تصمیم را هنگامی علنی ساخت که وطن او در وضعیتی وخیم قرار داشت ؛ فاتحان جنگ هنوز تصمیم به ابقاء این کشور نگرفته بودند و یونان 20 هزار سرباز در «سمیرنا» که از زمان «همر» سابقه یونانی بودن داشت پیاده کرده بود و ناوهای جنگی انگلستان، فرانسه و ایتالیا در آبهای دریای مرمره تا قسطنطنیه (استانبول)، همه جا دیده می شدند. سلطان سر جایش نشسته بود و هرج و مرج و کمبود مایحتاج زندگی در همه جا به چشم می خورد.

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟   
آتاتورک

مصطفی کمال (آتاتورک) بعدا راه حلی برای سلطان یافت و آن این بود که چون عنوان بزرگتر سلطان «خلیفه مسلمانان» است به همین اکتفا کند و با حرم خود خوش باشد و حکومت را به دولتمردان بسپارد.
  
 مصطفی کمال که مردی غیر مذهبی و دارای تجربه جنگی فراوان بود یونانیان را از سمیرنا بیرون راند، پایتخت را به آنکارا منتقل کرد ، برای ترکیه که همه مستملکات اروپایی و عربی خود را از دست داده بود قانون اساسی نوشت، الفبای کتابت را به لاتین تغییر داد و .... اگر ترس از مصطفی کمال نبود ، تغییر نظام حکومتی ترکیه آسان نبود.
   
در جریان تلاشهای شش ساله آتاتورک برای حفظ بقای ترکیه ، حکومت بلشویکی روسیه از نظر ارسال تسلیحات نظامی به او کمک بسیار کرد.

1922 - آغاز جنگ استقلال‏ طلبان ترکیه با ارتش یونان

امپراتوری عثمانی از دیرباز با همسایگان خود اختلافات مرزی داشت. یکی از این کشورها، یونان بود که در ادوار مختلف بر سر تصاحب سرزمین‏های بیشتر با عثمانی می‏جنگید. در همین راستا، طی نبردی که میان نیروهای ترک به رهبری مصطفی کمال پاشا با سپاهیان یونانی در سال 1921م روی داد، مصطفی کمالْ مهاجمان را تار و مار کرد و با این پیروزی، مورد توجه جهانیان قرار گرفت. در این هنگام دولت جدیدالتاسیس شوروی و هم‏چنین دولت فرانسه که بر سر باقی‏مانده امپراتوری عثمانی پس از جنگ جهانی اول، با دولت انگلستان اختلاف داشت، به همکاری با مصطفی کمال پاشا اظهار تمایل کردند.

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

 مصطفی کمال نیز با دریافت اسلحه و مهمات از شوروی و فرانسه، در چهارم اوت 1922م، حمله نهایى خود را برای بیرون راندن یونانی‏ها از خاک ترکیه و بندر ازمیر آغاز کرد. یونانی‏ها که انتظار این حمله را نداشتند غافل‏گیر شدند و سراسیمه دست به عقب‏نشینی زدند. باتصرف ازمیر، آتش‏سوزی عظیمی در این شهر روی داد که آن را به ویرانه‏ای مبدل ساخت. هرچند پس از مدتی، عمدی بودن این حریق که توسط نیروهای ترک صورت گرفته بود، افشا شد و جالب اینکه به بخش ترک‏نشین این شهر آسیبی وارد نگردید. با این پیروزی‏ها، از خلافت و سلطنت عثمانی، جز نامی باقی نماند و مصطفی کمال پاشا، همه کاره ترکیه شد. در نهایت مجلس جدید ترکیه در روز 29 اکتبر 1923م، مصطفی کمال پاشا را که به آتاتورک شهرت یافته بود به ریاست جمهوری این کشور انتخاب کرد.

1335 - تبعید غیرقانونی ده ساله دکتر مصدق به احمدآباد

دکتر محمد مصدق که دولت او با کودتای 28 امُرداد 1332 ساقط شده بود، 13 امُرداد سال 1335 پس از تحمل سه سال زندان به احمد ابادِ ساوجبلاغ ـ نزدیک کرج و به قول خود او؛ قلعه احمدآباد ـ تبعید شد و تا پایان عمر به مدت ده سال و هفت ماه در این روستا تحت نظر بود و این اندوه که در این چهاردیواری هدر می رود و نمی تواند برای میهن و هموطنانش کاری انجام اورا ترک نمی کرد و رنج می داد.

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

تبعید دکتر مصدق به این روستا، از سوی حقوقدانان عملی غیر قانونی اعلام شده است، زیرا این تبعید به حکم دادگاه نبود و به اراده و طبق سیاست دولت وقت صورت گرفته بود که از استخوانهای این مرد هم واهمه داشت. دولت وقت دکتر مصدق را دو هفته زودتر از انقضای محکومیت (که این محکومیت هم غیر قانونی بود زیرا که طبق قانون آیین دادرسی وقت، محاکمه نخست وزیر و وزیران باید در دیوان عالی کشور صورت می گرفت نه محکمه نظامی) از زندان خارج ساخته و به احمدآباد فرستاده بود تا بتواند اورا (که هنوز زندانی محسوب می شد) تبعید کند. این رهبر ملی پیشتر هم (قبل از نخست وزیر شدن) یک بار به احمد آباد تبعید شده بود. وی در همین احمدآباد مدفون است و آرامگاه او از ابنیه ملی ایران بشمار می رود.

1964 - آغاز رسمی جنگ ویتنام با امریکا در پی وقوع حادثه خلیج تونکن

بعد از جنگ جهانی دوم و ناتوانی فرانسه در حفظ سلطه خود در منطقه ویتنام، در جنوب شرق آسیا، امریکا ابتدا در پوشش اعزام مستشاران نظامی به کمک فرانسه آمد. اما پس از ناتوانی نیروهای امریکایى و بالا رفتن هزینه حضور غیرمستقیم و بدون نتیجه، در سال 1963م ایالات متحده به صورت آشکار و رسمی قوای خود را وارد ویتنام نمود و هر روز بر تعداد آنها افزود. از سوی دیگر برخوردهای چریکی و گسترش مبارزات استقلال طلبانه مردم ویتنام باعث شد نه تنها افکار عمومی در سراسر جهان به حمایت از مردم ویتنام عمل نماید بلکه نیروهای نظامی امریکا نیز در مقاطع گوناگون دچار شکست‏های مفتضحانه‏ای شوند. در چهارم اوت 1964م، دو ناوشکن امریکایى که در خلیج تونْکَن در ویتنام شمالی مشغول گشت‏زنی بودند از سوی قایق‏های ویتنامی موسوم به "پی.تی" مورد حمله قرار گرفتند و هر دو ناوشکن غرق شدند. قایق‏های ویتنام سپس پایگاه‏های امریکا در اطراف این منطقه را با توپ‏های خود مورد هدف قرار دادند.

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

این حمله آن‏چنان به کارایى نیروهای نظامی و حیثیت بین‏المللی امریکا ضربه وارد ساخت که سه روز بعد در 7 اوت 1964م، کنگره امریکا به رئیس جمهور این کشور اجازه داد تا برای دفع هر نوع حمله و خطر نسبت به نیروهای امریکایى دست به هر اقدامی بزند. وارد شدن نیروهای فراوان امریکایى به منطقه ویتنام نیز در راستای اجرای این قانون صورت گرفت اما بدیهی‏ترین نتیجه این اقدام، رسوایى و آشکار شدن ماهیت تجاوزکارانه امریکا در عرصه بین‏المللی بود. واقعه خلیج تونکن در واقع آغازی بر جنگ خونین نه ساله در ویتنام بود که تلفاتی بسیار بر جای نهاد. آن گونه که اسناد محرمانه وزارت دفاع امریکا، پنتاگون، نشان می‏دهد و در ژوئن سال 1971م توسط روزنامه‏های عمده انتشار یافت، سوء استفاده از حادثه خلیج تونکن باعث شد تا یک توطئه سازمان یافته برای توسعه جنگ علیه مردم ویتنام و به منظور سرنگون ساختن دولت ویتنام شمالی شکل گیرد.

1358 - تنگه هرمز و استراتژی آمریکا

در پی انتشار خبر کناره گیری دریادار احمد مدنی کرمانی از فرماندهی نیروی دریایی جمهوری اسلامی و ظاهرا به سبب مداخله افراد غیر مسئول در امور مربوط به این نیرو و قرارگرفتن این خبر در صفحه اول روزنامه اطلاعات مورخ دوم امردادماه 1358 (جولای 1979) که پذیرفته هم نشد رسانه های عربی ابراز نگرانی کردند که با رفتن شاه، خلیج فارس و تنگه هرمز دیگر امن نیست و کماندوهای فلسطینی ممکن است تانکرها را تصرف و باج خواهی کنند. متعاقب آن شرکتهای بیمه انگلیسی خلیج فارس را منطقه جنگی اعلام و نرخ بیمه تانکرهارا بالا بردند و دولت ژاپن به 22 تانکر ژاپنی اخطار کرد که فورا از خلیج فارس خارج شوند و رسانه های غرب با توجه به این تحولات، افزایش بهای بنزین را پیش بینی کردند که «هارولد براونHarold Brown» وزیر دفاع وقت آمریکا برای حل مسئله و رفع نگرانی ها مطالبی بیان کرد که استراتژی آمریکا قرارگرفته است.
   
براون گفت که آمریکا خودرا مکلف به تامین امنیت معبر نفت یعنی تنگه هرمز می داند. ما در منطقه خلیج فارس منافع حیاتی و دوستان متعدد داریم و همگان می دانند که با تمامی وسائلی که در دست داریم از امنیت و حفظ آرامش خلیج فارس و تنگه هرمز دفاع خواهیم کرد و توان این کار را هم داریم و خودرا برای انجام این تکلیف آماده ساخته ایم. منابع نفتی منافع حیاتی ما و متحدانمان را تشکیل می دهند. حالا که شاه رفته ما باید خودرا آماده نگهداریم تا نظم خلیج فارس برهم نخورد.
  
 متعاقب همین اظهارات بود که آمریکا به تدریج و هربار به مناسبتی بر حضور خود در منطقه افزود و اینک ـ به نوشته تفسیرنگاران ـ در غرب آسیا یک قدرت بلامنازع شده است. این مفسران نوشته اند که قبلا در این منطقه، در برابر انگلستان دولت روسیه و پیش آنها در برابر روم و عثمانی، امپراتوری ایران قرارداشت و اینک در برابر آمریکا قدرت همتراز دیگری وجود ندارد.
   
13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

دکتر هارولد بروان متوّلد سپتامبر 1927 که اندیشه جنگ الکترونیک ازوست و برنامه های متعدد برای گسترش نیروی موشکی آمریکا تنظیم کرده است پس از سالها مشاور مک نامارا وزیر دفاع آمریکا بودن از 1965 تا 1969 وزیر نیروی هوایی این کشور و از ژانویه 1977 تا ژانویه 1981 وزیر دفاع بود. طرح «تشنج زدایی با مسکو» و ایجاد «نیروی واکنش سریع» ازوست. وی را همچنین یکی از معماران آشتی مصر و اسرائیل (سازش کمپ دیوید) نوشته اند. براون بود که طرح عملیات ناموفق خارج ساختن مسلحانه گروگانهای آمریکایی از تهران را تنظیم کرد که این برنامه در صحرای طبس شکست خورد. براون پس از کناررفتن از وزارت دفاع به تدریس در گروه آموزشی «مطالعات پیشرفته بین الملی» در دانشگاه جانز هاپکینز پرداخت و سپس رئیس انستیتوی سیاست خارجی این دانشگاه شد. او همچنین در تنظیم طرح ایجاد شورای امنیت انرژی (نفت) شرکت داشت و از تحلیلگران انستیتوی تحولات امنیت جهانی است که به دولت آمریکا و متحدان نظر و اندرز می دهد.

2008 - آغاز دوره 4 ساله ریاست جمهوری احمدی نژاد

محمود احمدی نژاد پیش از ظهر 12 امُرداد 1384 (سوم آگوست 2005) دوره 4 ساله ریاست جمهوری را پس از تنفیذ انتخاب وی از سوی آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی آغاز کرد. در این مراسم که در حسینیه جماران برگزار شده بود صدها تن از معاریف و مقامات دولتی حضور داشتند.
    
13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

احمدی نژاد در نطق رسمی اش در این مراسم قول داد که همه توان خود را در جهت تامین عدالت و فرصتهای برابر در همه زمینه ها، توزیع عادلانه امکانات کشور و رفع تبعیض بکار خواهد انداخت. او در این نطق بار دیگر خود را یک خادم مردم خواند.
   
احمدی نژاد از اقتدار و استقلال ملی و نیز رعایت حقوق همگان و قطع کینه ورزی ها، بی انصافی و نادیده گرفتن حقوق دیگران و همچنین از تاریخ و فرهنگ افتخار آمیز و منابع عظیم تولید ثروت در ایران سخن گفت.

زادروزها

    ۱۵۲۱ - زادروز اوربان هفتماز پاپ‌های کلیسای کاتولیک رم
    ۱۷۹۲ - زادروز پرسی بیش شلی شاعر غزل‌سرای انگلیسی

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟
پرسی بیش شلی

    ۱۸۵۹ - زادروز کنوت هامسون نویسنده اهل نروژ ، برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۲۰
    ۱۹۶۰ - زادروز خوزه لوئیز رودریگز ساپاترو دو دوره نخست‌وزیر اسپانیا

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟
کنوت هامسون

    ۱۸۰۵ - سر ویلیام روآن همیلتون ریاضیدان و فیزیکدان ایرلندی.
    ۱۹۳۰ - آیت الله علی سیستانی مرجع تقلید شیعه ایرانی.

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟
روآن همیلتون

    ۱۹۴۱ - فین تیسن ایران‌شناس دانمارکی.
    ۱۹۶۱ - زادروز باراک اوباما چهل و چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا ، برنده جایزه صلح نوبل

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟
فین تیسن

    ۱۹۶۵ - زادروز فردریک راین‌فلت نخست وزیر سوئد از سال ۲۰۰۶

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟
باراک اوباما

درگذشت‌ها

    ۱۰۶۰ - درگذشت هانری یکم پادشاه فرانسه
    ۱۸۷۵ - درگذشت هانس کریستیان آندرسن نویسنده معروف اهل دانمارک

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟
هانس کریستیان آندرسن

    ۱۹۲۲ - درگذشت اسماعیل انور فرمانده کل ارتش عثمانی در جنگ بالکان و در جنگ جهانی اول
    ۱۹۹۷ - درگذشت ژان کالمان دارای طولانی‌ترین عمر تایید شده یک انسان در تاریخ

13 مرداد - 4 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟
ژان کالمان



نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.