اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی
اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 5 مهر برابر با 27 سپتامبر در تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 5 مهر برابر با 27 سپتامبر در تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

آرشیو روزهای قبلی


تقویم تاریخ


امروز 5 مهر برابر با 27 سپتامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:  295 - دردسر سازی یک شاهزاده ساسانی برای میهن!

دولت ساسانیان ایران در اواخر دهه قرن سوم میلادی دچار درد سرسازی یک شاهزاده جاه طلب به نام تیرداد پسر خسرو شده بود که تایید امپراتور وقت روم را برای پادشاهی خود بر ارمنستان به دست آورده بود. نرسی ساسانی شاه وقت ایران برای دستگیری و محاکمه تیرداد به جرم خیانت به وطن، به ارمنستان نیرو فرستاد و تیرداد به رم فرار کرد و دولت روم را بر ضد وطن خود برانگیخت.

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
تیرداد پسر خسرو

 دولت ایران که چنین دید به دولت روم اعلان جنگ داد. سنای روم هم به نوبه خود در جلسه 27 سپتامبر سال 295 پیشنهاد جنگ با ایران را تصویب کرد. متعاقب ابلاغ این مصوبه به دولت، دیوکلتیانوس (دیوکلتیان) امپراتور وقت روم سپاهی به فرماندهی «گالریوس» داماد خود به جنگ ایران فرستاد. این سپاه 26 ژوئیه 297 میلادی در نزدیکی فرات (محلی میان جنوب ترکیه و شمال سوریه امروز) از ایران شکست خورد و گالریوس به آنتیوک فرار کرد و از سوی امپراتور روم توبیخ شد و قول جبران داد. این سومین نبرد ایران و روم در زمان سلطنت نرسی بود.

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
نرسه (نرسی) شاه ساسانی

 گالریوس بعدا با طرح نقشه و با یک نیروی زبده و ویژه و پس از عبور از کوهها (کوههای جنوب ترکیه و شمال عراق امروز) خود را به اردوگاه نرسی رسانید و در یک شبیخون همسر و فرزندان کوچک او ازجمله دخترانش را اسیر کرد که نرسی برای پس گرفتنشان مجبور به دادن امتیاز و امضای قرارداد صلح شد. نرسی پس از دادن این امتیاز از عمل خود احساس پشیمانی کرد، بیمار شد و به نفع پسرش هرمز ار سلطنت کناره گیری کرد.

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
دیوکلتیان

1598 - پادشاهی که ترتیب سوگواری بر مرگ خود را از قبل داده بود

27 سپتامبر در سال 1598 سوگواری دو هفتگی مرگ فیلیپ دوم شاه اسپانیا که این کشور را در صدر قدرتهای زمان قرار داده بود، به پایان رسید. جالب اینجاست که خود وی این سوگواری را قبلا اعلام کرده بود، زیرا مرگ او را در 71 سالگی و از زخم معده پیشگویی کرده بودند و او در این سن بر اثر افراط در خوردن ادویه خوشبویی که از مستعمرات شرق و غرب برایش برده بودند و نیز غم شکست نظامی از انگلستان به زخم معده دچار شده بود.
  
 فیلیپ دستور داده بود که همه مردم لباس سیاه برای خود آماده کنند ، پرده سیاه بدوزند و پس از مرگ او به مدت دو هفته، همه اسپانیا و ایتالیا و مستعمرات اسپانیا سیاهپوش شوند، از جمله دیوار شهرها!.
    

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
فیلیپ دوم

"مورخان " دوران حکومت 40 ساله فیلیپ دوم را دوره برتری اسپانیا نوشته اند. اسپانیا در دوران حکومت او ثروتمندترین کشور جهان و از لحاظ نظامی قدرتمندترین بود. همه کارهای او حتی ازدواجش سیاسی بود. وی با ماری ملکه انگلستان ازدواج کرد تا این کشور بر ضد او نباشد حال آن که زن و شوهر در دو کشور با فاصله دور زندگی می کردند و جز چند روزی با هم نبودند.
   
 با وجود این، فیلیپ دوم که کشور فیلیپین هنوز نام او را بر خود حفظ کرده است، مرتکب چند اشتباه و محاسبه غلط شد. یکی از آنها کوچک و حقیر شمردن نیروی دریائی انگلستان و جنگ با این کشور بود که از پروتستانهای هلند – تحت الحمایه اسپانیا – حمایت می کرد. این جنگ که در سال 1588 روی داد به برتری نظامی اسپانیا پایان داد. اشتباه دیگر او مصادره دارایی اسپانیاییهای مهاجر به امریکای لاتین بود که با شکنجه و آزار دادن بومیان صاحب طلا و نقره آنها شده بودند، وی با این عمل که در آغاز مورد حمایت اروپائیان قرار گرفت، دشمنان فراوانی برای خود به وجود آورد. فیلیپ دوم به جای توسل به دادگاه با صدور فرمانی نحت عنوان مجازات "شکنجه دادن دیگران " صاحب اموال آن جماعت شده بود و چون با مخالفت ضمنی پاپ روبرو شد، اعلام کرد که این اموال در سایه امنیتی که ارتش فراهم ساخته است، به دست آمده و بنابراین متعلق به بیت المال است.
   
جنگ دریایی با عثمانی که منافع اسپانیا را به مخاطره نیفکنده بود، یکی دیگر از اشتباههای وی به شمار می آید که باعث تضعیف ناوگان اسپانیا شد.

1939 - لهستان شکست کامل خورد و تسلیم نیروهای آلمان و شوروی شد و استقلال و تمامیت خود را از دست داد. جنگ لهستان 19روز طول کشیده بود.

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
لهستان در اختیار نیروهای نازی

1941 - روزی که رضاشاه دوران تبعید خود را آغاز کرد

27 سپتامبر سال 1941، رضا شاه یک ماه و دو روز پس از تجاوز نیروهای انگلستان و شوروی به ایران به همراه خانواده اش در بندر عباس برکشتی انگلیسی «بندرا» نشست و دوران تبعید خود را آغاز کرد. این کشتی 23 روز بعد در جزیره موریس (موریشس) از متعلقات انگلستان در اقیانوس هند پهلو گرفت و به رضا شاه گفته شد که تبعیدگاه او همین جزیره است و زندانی دولت انگلستان است. به این ترتیب، وی به همان گونه که با کمک انگلیسی ها به قدرت رسیده بود به تصمیم آنان قدرت را از دست داد.
    
رضا شاه در زمانی که یک سرتیپ قزاق بود با کودتای 21 فوریه 1921 سردار سپه و بعدا وزیر جنگ و نخست وزیر شده بود و در 15 دسامبر 1925 با اصلاح قانون اساسی و به موجب متمم آن به شاهی رسیده بود و دودمان پهلوی را تاسیس کرده بود که 55 سال سلطنت کردند و در سال 1979، ایران جمهوری شد. سلطنت رضاشاه تا 16 سپتامبر 1941 (25 شهریور 1320) طول کشیده بود که در این روز به اصرار متفقین که ایران را اشغال نظامی کرده بودند کناره گیری کرده بود.

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
رضاشاه در 1938
  
 تبعیدگاه رضا شاه، در سال 1943 به خواهش پسرش از سران متفقین که در تهران گرد آمده بودند، از جزیره موریشس به یوهانسبورک در آفریقای جنوبی تغییر یافت که 26 ژوئیه سال 1944 در همین شهر در 66 سالگی درگذشت و جسد او به قاهره انتقال یافت تا بعدا به ایران آورده و دفن شود و ....
   
رضاشاه در 16 مارس 1878 در آلاشت سواد کوه واقع در استان مازندران به دنیا آمده بود و از جوانی، سپاهیگری را پیشه خود قرارداده بود.

1996 -  اعدام خشونت آمیز دکتر نجیب الله توسط طالبان

طالبان که در آغاز کار عمدتا در مدارس مذهبی آوارگان افغانستان مستقر در پاکستان آموزش دیده بودند و بعدا بر بیشتر نواحی جنوبی و مرکزی (پشتون نشین) افغانستان مسلط شده بودند پس از یک محاصره نسبتا طولانی، 27 سپتامبر سال 1996 شهر کابل را که از طرف دولت افغانستان (دولت برهان الدین ربّانی و عمدتا تاجیکان) تخلیه شده بود، تصرف کردند و دکتر نجیب الله رئیس دولت کمونیستی سابق این کشور را که از سال 1992 به صورت پناهنده در دفتر سازمان ملل در کابل به سر می بُرد دستگیر کردند و پس از شکنجه فراوان و سوزاندن لبهایش با آتش سیگار، تیرباران کردند و جسدش را مقابل ساختمان مقر رییس جمهوری افغانستان به دار کشیدند و دو روز به همان صورت بر بالای دار نگهداشتند و سپس قطعه قطعه کردند. برادر نجیب الله نیز به همین سرنوشت دچار شد. نجیب الله (یک پزشک) متولد فوریه سال 1947 از سوسیالیست های شاخه پرچم و بعدا بنیادگذار حزب وطن بود و یک شعار او؛ «وطن یا کفن». وی از یک خانواده عضو طایفه احمدزای (از ایل قلجایی=قیلزایی) و پشتون بود که خانواده او از شهر گردیز ایالت پکتیا بودند. نجیب الله از جوانی به شاخه پرچم حزب سوسیالیست (با عقاید مارکسیستی به نام دمکراتیک خلق)پیوسته بود. نجیب الله مدتی بسیار کوتاه نیز سفیر دولت کمونیست افغانستان در تهران بود. وی پس از ببرک کرمل حدود شش سال رئیس جمهور افغانستان و آماده سازش با گروههای دیگر بود که پیشنهاد مذاکره را نمی پذیرفتند. مجاهدان شمال و عمدتا تاجیک پس از تصرف کابل و برانداختن حکومت کمونیست ها به نجیب الله که به دفتر سازمان ملل پناهنده شده بود کار نداشتند و اورا به حال خود رها ساخته بودند. نجیب الله از 1992 تا روز قتل در دفتر سازمان ملل زندگی می کرد. گفته شده است که ژنرال دوستم (اُزبک) که زمانی وزیر دفاع کابینه او بود مانع فرارش شده بود.

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
دکتر محمد نجیب الله احمدزای
   
حزب وطن دوباره احیاء شده است و در سال 2012 به مناسبت سالگرد قتل خشونت آمیز و غیر انسانی دکتر نجیب الله (که می خواست با همین یک نام خطاب شود و نام خانوادگی برده نشود تا وابستگی اورا به یک فامیل منعکس کند) مراسمی برپا کرده بود.
   
 مورخان معاصر ایجاد طالبان را به پای برژینسکی مشاور لهستانی تبار و ضد کمونیست و ضد روس جیمی کارتر رئیس جمهور دهه 1970 آمریکا نوشته اند که می خواست به دست آنان شوروی را از افغانستان اخراج و دولت کمونیستی کابل را ساقط سازد.
   
 نجیب الله ظاهرا در پی توافقهای محرمانه قدرتهای ذینفع، در سال 1992 پس از فرستادن خانواده خود به خارج از کشور، دولت را تسلیم مخالفان (گروههای معروف به مجاهدین) کرده بود و به ساختمان سازمان ملل در کابل پناهنده شده بود و قرار نبود به این روز بیافتد، ولی محافظان افغانی ساختمان در جریان عقب نشینی نیروهای دولتی (دولت برهان الدین ربّانی) از کابل، او را بدون نگهبان رها کردند و رفتند. نجیب الله به رییس دفتر سازمان ملل در کابل متوسل و اورا از احتمال قتل خود آگاه و استمداد کرده بود که وی نیز برایش کاری انجام نداد.
   
 مفسرانی که روی این حادثه دقیق شده اند، آن را یک نقطه ضعف در تاریخ سازمان ملل و تعهدات بین المللی و قول و قرارهای سران قدرتها قلمداد کرده اند. طالبان نیز پنج سال و چند ماه بعد از کابل رانده شدند و ....

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
دکتر نجیب الله که سالها با شعار خدمت به خلق رئیس جمهور بود، طالبان اورا که سالها در دفتر سازمان ملل پناهنده بود در 49 سالگی از آنجا بیرون کشیدند و پس از شکنجه بسیار با برادرش به این صورت بر دار کردند ـ یک مورخ نوشته است که امیدوار است مشاهده این عکس، عکس جسد چائوشسکو و زنش، عکس قذافی بعد از قتل و عکس حسنی مبارک بر تخت بیماری در جلسه محاکمه و ... حس خدمت کردن را از کسی سلب نکند


زادروزها

    ۱۶۰۱ - زادروز لوئی سیزدهم شاه فرانسه
    ۱۲۵۷ - زادروز حسن تقی‌زاده، از رهبران انقلاب مشروطیت، از رجال سیاسی بحث‌انگیز معاصر

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
حسن تقی‌زاده

    ۱۸۷۱ - زادروز گراتزیا دلدا نویسنده ایتالیایی اهل ساردنی، برندهٔ جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۲۶
    ۱۹۷۲ - زادروز گوئینت پالترو هنرپیشه آمریکایی، برندهٔ جایزه اسکار و گولدن گلوب    

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
هما روستا

    1946 - زادروز هما روستا، بازیگر تئاتر و سینما
    ۱۹۷۶ - زادروز فرانچسکو توتی فوتبالیست ایتالیایی

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
فرانچسکو توتی

    ۱۹۸۲ - زادروز لیل وین رپر آمریکایی
    ۱۹۸۴ - زادروز آوریل لوین خواننده، ترانه‌نویس، طراح مد و بازیگر کانادایی

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
آوریل لوین
درگذشت‌ها

    ۱۵۹۰ - درگذشت اوربان هفتم از پاپ‌های کلیسای کاتولیک رم
    ۱۷۰۰ - درگذشت اینوسنت دوازدهم از پاپ‌های کلیسای کاتولیک رم

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
ایوان گانچاروف

    ۱۸۹۱ - درگذشت ایوان گانچاروف نویسنده روس
    ۱۹۱۷ - درگذشت ادگار دگا نقاش فرانسوی

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
ادگار دگا

    ۱۹۸۶ - درگذشت کلیف برتون نوازنده چیره‌دست گیتار بیس و دومین بیسیست گروه متالیکا
    ۱۳۷۹ ـ درگذشت عباس بلوکی فر، نقاش.

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
کلیف برتون

    ۲۰۰۵ - درگذشت رونالد گولیاس کمدین و بازیگر برزیلی

5 مهر - 27 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
عباس بلوکی فر


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.