اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی
اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 19 اسفند برابر با 9 مارس در تاریخ چه گذشت| تقویم تاریخ ایران و جهان



مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 19  اسفند برابر با 9 مارس  در تاریخ چه گذشت| تقویم تاریخ ایران و جهان



امروز 19 اسفند برابر با 9 مارس تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:  

241 پیش از میلاد - روم با پیروزی در جنگ دریایی بر کارتاژ ابرقدرت شد

روم در جنگ دریایی دهم مارس سال 241 پیش از میلاد نیروی دریایی کارتاژ ( قرطاجُنّه ــ شمال آفریقا ) را شکست داد و از آن پس نزدیک به هزار سال آقای مدیترانه بود. این نبرد که به جنگ « ائوگوسا ( جزیره ای در مدیترانه ) » معروف شده است روم را به صورت یک ابر قدرت در آورد.ایران ابر قدرت دیگر جهان وقت بود.
   
انگیزه جنگ، دست اندازی کارتاژ Carthage به جزایر جنوبی ایتالیا از جمله سیسیل (سیچیلیا) بود. دولت روم در آغاز کار از دادن اعلان جنگ به کارتاژ که برتری دریایی داشت هراس داشت.
  
 بزرگان روم چاره کار را بر وضع مالیات تازه و دعوت از کشتی سازان فنیقی و یونانی برای ساختن کشتی جنگی برای آن دولت دیدند و طولی نکشید که دویست کشتی نظامی از نوع کاملا تازه که هر پاروی آنها را پنج مرد به حرکت در می آوردند آماده شد.

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
   
 جراثقالهای این کشتی ها می توانست سنگهای بزرگ و گوی شعله ور (آغشته به روغن) را به سوی کشتی های دشمن پرتاب کند و آنهارا به آتش بکشد.
   
در سینه این کشتی های تازه ساخت همانند کشتی های تانک بر کنونی (تانک لاندینگ) تخته های کشویی بلندی نصب می شد که سربازان پیاده و سوار بتوانند سریعا در ساحل دشمن پیاده شوند و تعرض خودرا آغاز کنند. این تخته های متحرک (پلهای تخته ای) هنگام دریانوردی بر دو بدنه کشتی بسته می شد و پس از نزدیک شدن به ساحل به قسمت سینه کشتی انتقال می یافت که در عین حال از اصابت تیر به سربازان تا توقف کشتی در آبهای کم عمق جلوگیری کند.
  
 باید دانست که بیشتر مردم کارتاژ را مهاجران قدیمی فنیقی (سوریه و لبنان امروز) تشکیل می دادند.

418 - امپراتوری روم یهودیان را از داشتن مشاغل دولتی محروم کرد.

758 - کشتار 600 ایرانی راوندیه در بغداد

بسیاری از مورخان، روز کشتار راوندیه در بغداد را «دهم مارس» درسال 758 میلادی (141 قمری) نوشته اند. عده مقتولان 600 تن ذکر شده است. این گروه ایرانی در باطن برای گرفتن انتقام خون ابومسلم خراسانی از منصور ـ خلیفه عباسی، از ایران به بغداد که هنوز کاملا ساخته نشده بود رفته بودند. آنان پس از ورود به بغداد خودرا جان نثار خلیفه وانمود و درخواست ملاقات با وی را کرده بودند. راوندیه پیش از ورود به اقامتگاه خلیفه، شمشیر ها را در زیر لباس پنهان کرده بودند. درجریان ملاقات و هنگام حمله، به خلیفه آسیب نرسید ولی همه این جماعت به دست عمّال او کشته شدند.
    
بسیاری از مورخان، راوندیه را اهل «تناسخ» نوشته اند.

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
    
ابومسلم که به حکومت امویان پایان داده و عباسیان را روی کار آورده بود بسال 754 میلادی به تصمیم منصور خلیفه عباسی کشته شد. پس از رسیدن این خبر به ایران، هواداران او به صورت گروههای جدا ازهم بپاخاستند که یکی از آنان «سندباد» نیشابوری بود. منصور که همانند اشکانیان و ساسانیان می خواست که مرکز حکومت (خلافت) در کنار دجله و در بین النهرین باشد برای این منظور بغدادرا که یک روستا و درختستانی در شش فرسنگی (36 کیلومتری) شمال تیسفون پایتخت اشکانیان و ساسانیان بود انتخاب و از سال 755 میلادی کار ساختن آن را آغاز کرده بود. وی مقداری از مصالح ساختمانی مورد نیاز را از تخریب ابنیه تیسفون که حدود هشت قرن پایتخت ایران بود به دست آورده و به بغداد منتقل کرده بود. وی نام پارسی بغدادرا [که مفهوم«هدیه خدا» دارد] تغییر نداد. در پارسی باستان «بغ» خدا و «داد» از مصدر دادن و هدیه کردن است.

1255 - الکساندر گراهام بل اولین مکالمه تلفنی را با گفتن جمله «آقای واتسن بیایید اینجا، میخواهم شما را ببینم» با موفقیت انجام‌داد.

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
1862 - انتشار «دلار کاغذی»

دهم مارس 1862 به تصمیم دولت فدرال آمریکا برای نخستین بار در این کشور دلار کاغذی رایج شد. در آن زمان آمریکا دارای دو دولت بود که با هم در جنگ و ستیز بودند. دلارهای کاغذی که به صورت اسکناسهای 5، 10، 20، 50، 100، 500 و 1000 دلاری انتشار یافته بود در ایالات شمالی (فدراسیون آمریکا) در اختیار مردم قرارگرفت و چون جنگ داخلی در جریان و حالت فوق العاده برقرار بود؛ مخالفت زیادی در برابر این اقدام دولت که برای تامین هزینه جنگ نیاز به پول فراوان داشت و طلای کافی موجود نبود ابراز نشد. ایالات جنوبی (کنفدراسیون آمریکا) هم برای خود به انتشار دلار کاغذی دست زدند که از 50 دلاری شروع می شد. دلار کاغذی پس از جنگ داخلی امریکا که در 1965 پایان یافت اعتبار خود را از دست نداد و ادامه یافت که با پایه محاسبات مالی قرار گرفتن آن پس از جنگ جهانی دوم، عامل قدرت آمریکا شده است. دولت آمریکا بعدا (42 سال پیش) طلا را از پشتوانه دلار حذف کرد و دست آن برای چاپ و انتشار دلار ـ به هر میزان ـ باز شد.

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

1896 - شکست سپاهیان ایتالیایی از قوای حبشه در نبرد آدوا

سپاهیان ایتالیایى که به قصد تصرف حبشه، اتیوپی کنونی، به این سرزمین حمله کرده بودند، در دهم مارس 1896م در ناحیه‏ای به نام آدوا شکست خوردند. هدف قوای ایتالیا از این نبرد، تسخیر حبشه و برقراری ارتباط میان دو مستعمره دیگر ایتالیا در شمال شرقی افریقا، یعنی اریتره و سومالی بود. در این جنگ، علی‏رغم تجهیزات مدرن جنگی ارتش ایتالیا، قوای حبشه، پیروزی را نصیب خود کردند و نیروهای ایتالیایی با تحمل خسارات جانی و مالی بسیار، مجبور به عقب‏نشینی شدند.

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

1922 - ماهاتما گاندی به جرم بر هم زدن امنیت در هند دستگیر و به ۶ سال زندان محکوم‌شد، ولی پس از دو سال برای انجام جراحی آپاندیسیت آزادشد

1952 - وقوع کودتای "باتیستا" در کوبا و آغاز دیکتاتوری او در این کشور

فولخنْسیوْ باتیستا، دیکتاتور پیشین کوبا در سال 1901م به دنیا آمد. وی در 32 سالگی حزبی از طبقات متوسط کوبا را تشکیل داد و در سال 1933م در مقام رهبری حزب خود توانست به نوعی حکومت را در اختیار بگیرد و به طور غیرمستقیم قدرت را در دست داشته باشد. در نهایت، وی در سال 1940م به طور رسمی ریاست جمهوری کوبا را برعهده گرفت و به مدت 4 سال در این سمت قرار داشت. گرچه پس از آن قدرت و مسئولیت ظاهری در اختیار دیگران بود. اما باتیستا نفوذ و تسلط خود را در کشور حفظ کرد تا اینکه در نهایت، پس از مدتی در دهم مارس 1952م با انجام کودتایى موفق شد قدرت را به طور مطلق در دست بگیرد و حکومت دیکتاتوری خود راتا 7 سال دیگر ادامه دهد. دوره دوم حکومت باتیستا از یک طرف با مبارزات گروه‏ها و احزاب گوناگون انقلابی همراه بود و از سوی دیگر با حمایت‏های مالی و نظامی امریکا از رژیم حاکم بر کوبا ادامه یافت. در این سال‏ها، باتیستا همچنان در مقابل مردم مقاومت می‏نمود. از این رو تلاش انقلابیون در سال 1958م به اوج خود رسید. در این سال حملات باتیستا علیه مبارزان با هواپیما، تانک و بمب‏های آتش‏زا توام بود. امریکا نیز قوایی را برای کمک به دولت رو به زوال کوبا فرستاد و پلیس مخفی باتیستا نیز بر شدت عمل خود افزود. با اوج‏گیری مبارزات چریکی در کوبا سرانجام باتیستا مجبور شد در اول ژانویه 1959م از کشور خارج شود و قدرت را به مردم بسپارد.

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
فولخنْسیوْ باتیستا

1352 - عده زیادی از جوانان ایرانی مقیم لندن در برابر سفارت ایران در لندن دست به تظاهرات زدند. این گروه پلاکارتهایی با خود داشتند که حاکی از این بود که نیروهای نظامی ایران باید از خلیج فارس دور بماند و تهاجم ایران به خلیج فارس باید متوقف شود. در این روز همچنین عده ای به سفارت ایران در هلند رفته دست به تظاهراتی زدند.

زادروزها

     796 - اُلغ بیگ فرمانروای دانشمند تیموریان و منجم ایرانی

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
اُلغ بیگ

    1606 - پیر کورنی نویسنده و ادیب معروف فرانسوی
    ۱۷۴۸ - جان پلی‌فیر، فیزیک‌دان و ریاضی‌دان اسکاتلندی

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
پیر کورنی

مرگ‌ها

    ۱۳۶۰ - تاج‌الملوک آیرُملو معروف به «ملکه مادر» دومین همسر رضاشاه پهلوی.
    ۱۷۶۰ - کریستف گراپنر، آهنگساز آلمانی

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
تاج‌الملوک آیرُملو

    1985 - کُنْسْتانْتین چرنینْکو رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق
    1392 - درگذشت پروین میکده ، بازیگر پیشکسوت تلویزیون و سینما

19 اسفند - 10 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
کُنْسْتانْتین چرنینْکو
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.