اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

ماجرای سفرهای اجباری برای یک سونوگرافی ساده در سیستان و بلوچستان

جامعه > سلامت - مردم سیستان و بلوچستان از نبود سونوگرافیست زن در رنجند؛ برخی از بیماران باید تا ۷۲۰ کیلومتر را برای رسیدن به یک سونوگرافیست زن مسافرت کنند. امری که خطر و ریسک بیماری را بالا می برد.

  

سینا قنبرپور: ۷ شهرستان سیستان و بلوچستان از نداشتن سونوگرافیست رنج می‌برند و این در حالی است که این استان با وجود داشتن ۲ نماینده در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هنوز نسخه‌ای برای درمان این درد نپیچیده است.

این شرایط در حالی رقم می‌خورد که فرهنگ مردم منطقه و حتی مردم ایران از یک‌سو مراجعه به سونوگرافیست مرد را با مشکل مواجه کرده است و چنین موضوعی را نمی پذیرد و از سوی دیگر کمبود و همین‌طور نبود سونوگرافیست سبب ایجاد یک بازارمالی نامناسب در این حوزه از درمان شده است.

۳ دانشگاه علوم پزشکی و نبود امکانات

سیستان و بلوچستان ۳ دانشگاه علوم پزشکی دارد. دانشگاه علوم پزشکی سیستان و بلوچستان که در مرکز استان واقع است و آن را به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان می‌شناسند. دانشگاه علوم پزشکی زابل که در این شهر مستقر است و در دوره هشتم مجلس شورای اسلامی با پیگیری‌های «محمدقیوم دهقانی» نماینده وقت ایرانشهر، سرباز و دلگان و مساعدت دکتر مرضیه وحید‌دستجردی دانشگاه علوم‌پزشکی ایرانشهر.

در حال حاضر و با تقسیم کار انجام گرفته در میان این سه دانشگاه، درمان در شهرستان‌های «چابهار»، «کنارک»، «نیکشهر»، «سراوان»، «سیب و سوران» و همین‌طور «خاش» زیرنظر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مدیریت می‌شود.

شهرستان‌های «سرباز»، «دلگان» و «ایرانشهر» نیز زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر هستند. اما نگاهی به جدول زیر نشان می‌دهد در ۹ شهرستان یاد شده تنها ۷ سونوگرافیست زن فعال هستند که ۶ تن آن‌ها در زاهدان مستقر هستند و یک تن دیگر در شهرستان ایرانشهر؛

نام شهرستان 

دستگاه سونوگرافی

سونوگرافیست زن 

زاهدان 

دارد

۶ متخصص سونوگرافی زن

خاش

ندارد 

ندارد

ایرانشهر

دارد

یک متخصص سونوگرافی زن

دلگان

ندارد

ندارد

سرباز

ندارد

ندارد

نیکشهر

ندارد

ندارد

سراوان

ندارد

ندارد

سیب و سوران 

ندارد

ندارد

چابهار

دارد

ندارد

کنارک

ندارد

ندارد

پزشکان نماینده واکنشی نداشته‌اند

بررسی تذکرات کتبی دکتر«حلیمه عالی» نخستین زن راه یافته به مجلس از سیستان و بلوچستان نیز نشان که در کمیسیون بهداشت و درمان فعال است نشان می‌دهد که او حتی برای یک بار نسبت به وضع نامناسب درمان آن هم برای زنان واکنشی نشان نداده است. در همین حال دکتر «حسینعلی شهریاری» نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی نیز که ریاست کمیسیون بهداشت و درمان مجلس را برعهده دارد،‌ تاکنون نسبت به این موقعیت واکنشی بروز نداده است.

این در حالی است که به نظر می‌رسد کمبود سونوگرافیست زن در سیستان و بلوچستان زمینه یک سوءاستفاده عظیم مالی را در شهرستان چابهار به وجود آورده باشد. نبود سونوگرافیست زن در سیستان و بلوچستان موجب شده مردم جنوب این استان برای انجام یک سونوگرافی ساده دستکم فاصله ۳۷۵ کیلومتری چابهار تا ایرانشهر را طی کنند.

درمان در «چابهار» که ۷۲۰ کیلومتر از مرکز استان سیستان و بلوچستان دورتر است زیرنظر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مدیریت می‌شود و این درحالی است که مردم جنوب سیستان و بلوچستان از شهرهای «نیکشهر»، «کنارک»، «سرباز» و «پیشین» برای انجام سونوگرافی به این شهر مراجعه می‌کنند.

چنین وضعی سبب شده در بیمارستان امام علی(ع) چابهار تنها یک سونوگرافیست مرد فعال باشد که روزانه ۲۵ نفر را بیشتر در این بیمارستان پذیرش نکند.

سوءاستفاده از یک بازار تضمین شده

هزینه انجام یک سونوگرافی با دفترچه بیمه در بیمارستان امام علی (ع) چابهار ۱۷ هزارتومان است و خارج از این تعداد افراد باید به صورت آزاد به مطب سونوگرافیست باید مراجعه کنند. با این حساب تنها از پذیرش روزانه ۲۵ نفر در بیمارستان یاد شده ۴۲۵هزارتومان درآمد حاصل می‌شود که البته باید سهم بیمارستان را هم از آن کسر کرد. اما همین درآمد ناخالص رقمی ۱۱ میلیون و ۵۰ هزارتومانی را تضمین کرده است.

عبدالباسط یکی از ساکنان چابهار که همسرش باردار است، به همراه او مدتی قبل برای سونوگرافی از چابهار به ایرانشهر رفته است. او دراین‌باره به خبرآنلاین گفت: مدتی قبل یک خانم متخصص سونوگرافی در چابهار شروع به فعالیت کرد. اما چون بازار تنها سونوگرافیست چابهار که یک مرد است خراب شد کاری کرد تا عذر او را بخواهند.

همچنین جمالزهی یکی از ساکنان شهرستان کنارک نیز دراین‌باره توضیح داد: شاید این مشکل را به گردن مردم بیندازند که در میان ما زنان به دلیل فرهنگشان نزد سونوگرافیست مردم نمی‌روند ولی این دلیل نمی‌شود که وزارت بهداشت کاری کند که فقط یک سونوگرافیست باشد و بازار او تضمین شود.

رفیع هوت، از اهالی نوبندیان در ۵۰ کیلومتری چابهار نیز گفت: مدتهاست ما به سونوگرافیست زن نیاز داریم. زنان ما نیازمند متخصص زنان هستند. اما در صورت بروز مشکل باید به زاهدان یا به کرمان برویم. از استاندار جدید و وزیر بهداشت هم خواسته‌ایم که این موضوع را مرتفع کنند.

از رفتار تیم درمان راضی نیستیم

اما موضوع مشکلات درمان در سیستان و بلوچستان محدود به سونوگرافیست زن و یا متخصص زنان نمی‌شود. کمبود کادرپزشکی در همه زمینه‌ها مردم این استان را با نارضایتی مواجه کرده‌است. برای برطرف شدن همین نارضایتی ها بود که آخر هفته گذشته وزیر بهداشت یک سفر استانی را به سیستان و بلوچستان اختصاص داد.

اما 
جبار که همسرش مدتی قبل فرزندی به دنیا آورده درباره نارضایتی از اوضاع کادر درمانی در سیستان بلوچستان به خبرآنلاین گفت: ما قبول داریم که پزشک محرم است اما آیا خدمه بیمارستان و کارگران زایشگاه هم محرم هستند و از نظر شرعی حضورشان در این بخش‌ها بی‌مشکل است؟

این فرد که به وزیربهداشت هم نامه‌ای نوشته است گفت: همسر من وزنش زیاد است. وقتی می‌خواستند به او دارو تزریق کنند یک مرد آمده و او را نگاه داشته است. همسر من اصلاً از این کار راضی نبوده است و اعتراض کرده اما دکتر بیهوشی با توهین گفته «این را ببرید بیرون.» آیا این رفتار با یک زن باردار صحیح است؟

همچین فرد دیگری که همسرش را به اجبار برای انجام عمل سزارین برده بود درباره وضعیت و رفتار تنها سونوگرافیست چابهار گفت: یکی از مشکلاتی که به ما تحمیل شد ارائه زمان نادرست از سن جنین بود؛ به فاصله یک ماه دو سونوگرافی از خانم من انجام شد در اولی اعلام شد که جنین ۳۲ هفته دارد و بعد از آن گفت ۳۴ هفته دارد. علت هم که جویا شدیم عصبانی شد. وقتی هم شکایت کردیم که رفتار درستی با ما صورت نگرفته آمده‌اند و به ما توهین می‌کنند که شما هنوز توسعه پیدا نکرده‌اید که نزدیک پزشک و متخصص مرد بروید.

به هرحال کمبود امکانات درمانی و بهداشتی در سیستان و بلوچستان همچنان موجب نارضایتی مردم است. هرچند که سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت در سفر دو روز پیش خود به سیستان و بلوچستان گفت: جهت‏گیری دولت، توجه ویژه به مناطق محروم است و در این مسیر با عزم و اراده به پیش خواهیم رفت. نیازهای فوری مراکز بهداشتی درمانی سیستان و بلوچستان تامین می شود و در آینده نزدیک سیمای سلامت این منطقه بهبود قابل توجهی می یابد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.