اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 21 مهر برابر با 13 اکتبر در تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 21 مهر برابر با 13 اکتبر  در تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

آرشیو روزهای قبلی


تقویم تاریخ


 

امروز 21 مهر برابر با 13 اکتبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها: 54 - کلادیوس به دست همسرش مسموم شد

کلادیوس claudius امپراتور روم که جزایرغرب اروپا را به نام پسرش بریتانیکوس «بریتانیا» نام نهاد 13 اکتبر سال 54 میلادی پس از خوردن غذای قارچ درگذشت و ناپسری او «نرون» بر جایش تکیه زد. تعمدی بودن مرگ کلادیوس که بریتانیا را به طور کامل ضمیمه قلمرو روم کرده بود به درستی روشن نیست. به احتمال زیاد زنش «آگریپینا agrippina» که مادر نرون از شوهری دیگر بود او را پیش از این که بریتانیکوس را به عنوان جانشین خود به سنای روم معرفی کند با خوراندن قارچ سمی مسموم کرده بود. نرون پس از امپراتور شدن مادرش را اعدام کرد تا این معامله را با او نکند!.
   
21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
کلادیوس

کلادیوس دوسال پیش از مردن در صدد تصرف ارمنستان که می دانست ایران از آن دفاع خواهد کرد بر آمده بود. پس از رسیدن این خبر به تیسفون، مهستان (سنای ایران) بلاش را که فردی شایسته بود به شاهی ایران برگزید و بلاش چند روز بعد برادر خود تیرداد را به عنوان شاه ارمنستان تعیین کرد و آماده جنگ با کلادیوس شد. کلادیوس خود را برای جنگ با ایران آماده می کرد که مسموم شد و در گذشت.

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
اگریپینا

1774 - کشف "کلر" توسط "کاردینال ویلهْلْم شیل" دانشمند سوئدی

کلر (از واژه یونانی χλωρος به معنی زرد مایل به سبز) را Carl Wilhelm Scheele در سال ۱۷۷۴ کشف نمود و اشتباهاً تصور کرد این عنصر حاوی اکسیژن است. Humphry Davy در سال ۱۸۱۰ نام کلر را برای این ماده انتخاب کرد و اصرار داشت که این ماده در واقع یک عنصر است.

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
کاردینال ویلهْلْم شیل

کلر عنصر شیمایی با عدد اتمی ۱۷ است که به صورت Cl نوشته می شود این عنصر در گروه ۱۷(هالوژن ها) جدول تناوبی قرار دارد چون یون کلر قسمتی از نمک و ترکیبات دیگر است به وفور در طبیعت یافت می شود و کاربرد فراوانی در زندگی بشر دارد.کلر در فرم عنصری خود(Cl2) تحت شرایط استاندارد ،کلرید(oxidant) قوی است که برای سفید سازی پارچه ها و به عنوان ضد عفونی کننده به عنوان یک عامل مهم در صنعت کاربرد دارد.گاز کلر زرد مایل به سبز است، دو و نیم مرتبه از هوا سنگین تر، دارای بوی بسیار بد و خفه کننده و بسیار سمی است. این عنصر عاملی اکسید کننده، سفیدکننده و گندزدا می‌باشد. کلر به‌عنوان بخشی از نمکهای طعام و ترکیبات دیگر به مقدار زیادی در طبیعت و لزوماً در بیشتر جانداران وجود دارد. کلر به عنوان ماده ضد عفونی کننده رایج در استخرهای شنا برای تمیزی و بهداشت آن ها مورد استفاده قرار می گیرد، گاهی در اتمسفر فوقانی ترکیبات کلرداری مانند کلرفلوئورکربن وجود دارند که در تخریب لایه اوزون موثرند.

1792 - جورج واشنگتن کلنگ ساختن کاخ سفید را در محل فعلی آن بر زمین زد. این کاخ پس از تکمیل ساختمان، از سال 1818 مورد استفاده سران فدراسیون آمریکا (ایالات متحده) قرار گرفت. تا سال 1901، این کاخ «ساختمان قوه مجریه» نام داشت که از 12 اکتبر این سال طبق بخشنامه تئودور روزولت به «کاخ سفید» تغییر نام یافت.

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
اولین تصویری که از کاخ سفید ثبت شده است

1920 - ورود ژنرال آیرونساید به تهران برای کودتا

21 مهر سال 1299 (13 اکتبر 1920) ژنرال آیرونساید فرمانده تازه نظامیان تحت فرمان دولت انگلستان در ایران! وارد تهران شد. با ورود ژنرال آیرنساید به ایران مطالعه برای انجام کودتا و ... آغاز شد که بعدا توسط ژنرال رضا خان فرمانده تیپ قزاق مستقر در قزوین انجام گرفت و .... طبق سازشنامه 1907 سن پترز بورگ، انگلستان و روسیه ایران را میان خود تقسیم کرده بودند و به خود! حق داده بودند که در منطقه نفود نیروی نظامی داشته باشند. پس از انقلاب بلشویکی روسیه، دولت انقلاب از دعاوی خود درقبال ایران صرفنظر کرد که دولت استعماری انگلستان با دادن رشوه نقدی به وثوق الدوله رئیس الوزراء وقت و دوتن از وزیرانش امضای قرار دادی را به ایران تحمیل کرد که به قرارداد 9 اوت 1919 معروف است که اگر اجرا می شد دولت انگلستان عملا امور مالیه و ارتش ایران را هم به دست می گرفت و ایران به صورت یک کشور تحت الحمایه انگلستان در می آمد. اما، مجلس و ملت مخالفت کرد و لذا انگلستان بفکر کودتا افتاد و آیرونساید به تهران فرستاده شد و ....

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
ایرونساید

1972 - یک هواپیمای مسافربر حامل اعضای یک تیم ورزشی در کوههای آند سقوط کرد، بیشتر سرنشینان آن زنده ماندند ولی به علت تاخیر در رسیدن کمک، از گرسنگی مجبور شدند گوشت مردگان را بخورند و این ماجرا سوژه چند کتاب و فیلم سینمایی شده و روانشناسان برپایه آن نظرات خود را تکمیل کرده اند.

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

1343 ش - تصویب لایحه کاپیتولاسیون توسط مجلس شورای ملی

پس از آن که کابینه اسداللَّه عَلَم، به دستور شاه، پیشنهاد آمریکا مبنی بر اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی را به صورت یک لایحه قانونی در دولت تصویب کرد، این لایحه در نهایت در یک جلسه پر سر و صدای مجلس شورای ملی با نطق موافقین و مخالفین علی‏رغم رأی بالای مخالفان، به تصویب رسید. با تصویب این قانون، مستشاران نظامی آمریکا در ایران از مصونیت‏ها و معافیت‏های قضایی بهره‏مند شدند. این مصوبه که به صورت قانونی، سند اسارت ملت و دولت ایران را به دست آمریکا امضا می‏نمود، در حقیقت، روح و جان انقلاب شاه و آمریکا بود که اینک برملا می‏گردید. تصویب این لایحه در مطبوعات اعلام نشد ولی پس از مدتی که از تصویب آن گذشت، حضرت امام خمینی(ره) از آن مطلع شدند.

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

 با آگاهی امام از مفاد این مصوبه، ایشان با درایت و دوراندیشی خاص خود، در سخنرانی رسواگرانه‏ ای، عواقب شوم این لایحه را مطرح ساخته و از دولت خواستند که آن را ملغی نماید. رهبر نهضت در این سخنرانی طوفان‏زا، نفوذ آمریکا را به همه اعلام خطر کردند و فرمودند: "امروز تمام گرفتاری ما از آمریکا و اسراییل است" به دنبال این سخنرانی، اعلامیه امام نیز در تیراژ بسیار زیاد و در سطح گسترده‏ای با شیوه‏ای ابتکاری در یک زمان پخش گردید. امام در این اعلامیه، تصویب کاپیتولاسیون را اقرار به مستعمره بودن ایران نامیدند و رای ننگین مجلسین را مخالف اسلام و قرآن شمردند. این سخنرانی امام در چهارم آبان 1343 و نیز صدور اعلامیه توسط آن حضرت، به رژیم بسیارگران آمد و پس از چند روز در زمان دولت حسنعلی منصور، حضرت امام را در سیزدهم آبان 1343 به ترکیه تبعید کردند. این قانون خفت بار و ننگین سرانجام با پیروزی انقلاب اسلامی برای همیشه لغو شد.

2008 - پیوند هر دو دست برای نخستین بار

اعلام پیروزی دو جرّاح آلمانی (Dr.Christoph Hoehnke و Dr. Edgar Biemer) در هشتم اکتبر 2008 در پیوند دست، چهار دهه پس از پیوند قلب، صفحه دیگری بر تاریخ دانش پزشکی افزود. این دو جراح در ژوئیه 2008 با 15 ساعت عمل، دو دست تازه در بدن یک کشاورز 54 ساله آلمانی پیوند زدند که پس از دو ماه و 13 روز، هشتم اکتبر 2008 در مصاحبه مطبوعاتی آنان حضور یافته و هر دو دست پیوندی خود را بکار انداخت. وی که «کارل مرکKarl Merk» نام دارد گفت که شش سال پیش هنگام برداشت محصول در منطقه «باواریا» با ماشین کومباین، هر دو دستش از شانه قطع شد.
   
دو جراح که دست های فردی دیگر را در بدن کارل پیوند زده اند گفتند که دو سال طول خواهد کشید تا دست های تازه کارل بمانند دستهای خودش هرکاری را انجام دهند. این نخستین بار در جهان بوده است که هر دو دست یک فرد پیوند زده شده اند. در عکس زیر کارل مرک با دستهای پیوندی اش دیده می شود. در یکی از تصاویر، وی میان دو جراح (دکترکریستوف در سمت راست و دکتر ادگار در سمت چپ) نشسته است:

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

زادروزها

    ۱۹۲۵ - زادروز مارگارت تاچر نخست وزیر پادشاهی متحده بریتانیا و ایرلند شمالی بین سال‌های ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۰ میلادی
    ۱۹۲۷ - زادروز تورگوت اوزال هشتمین رئیس جمهور ترکیه

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
مارگارت تاچر

    ۱۹۳۴ - زادروز نانا موسکوری خوانندهٔ یونانی
    ۱۹۷۱ - زادروز ساشا بارون کوهن بازیگر سینما، نویسنده، کمدین و دوبلور بریتانیایی

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
ساشا بارون کوهن

    ۱۹۷۷ - زادروز آنتونیو دی ناتاله فوتبالیست ایتالیایی
    ۱۹۷۹ - زادروز وس براون فوتبالیست انگلیسی

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
نانا موسکوری

درگذشت‌ها

    ۵۴ - درگذشت کلودیوس چهارمین امپراتور روم
    ۱۸۱۵ - درگذشت ژواکیم مورات شوالیهٔ فرانسوی، شوهر خواهر ناپلئون بناپارت

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
ژواکیم مورات

    ۱۸۲۵ - درگذشت ماکسیمیلیان یوزف پادشاه بایرن از سال ۱۸۰۶ تا زمان مرگش
    ۱۹۷۹ - درگذشت غلامحسین مصاحب، ریاضیدان و دانشنامه‌نویس ایرانی «پدر ریاضیات جدید» در ایران

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
غلامحسین مصاحب

    ۱۹۶۸ - درگذشت حسین بهزاد نقاش ایرانی
    ۱۹۸۷ - درگذشت والتر هاوسر براتین فیزیکدان آمریکایی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۵۶

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
حسین بهزاد

    ۲۰۰۳ - درگذشت برترام برکهاوس فیزیکدان کانادایی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۹۴ به همراه کلیفورد گلنوود شال

21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
برترام برکهاوس

*****

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.