اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر تاریخ رویدادهای مهم امروز ایران و جهان : مورخه 27 آبان برابر با 18 نوامبردر تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

 مروری بر تاریخ رویدادهای مهم امروز ایران و جهان : مورخه 27 آبان  برابر با 18 نوامبردر تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

آرشیو روزهای قبلی


تقویم تاریخ



امروز 27 آبان هجری شمسی برابر با 18 نوامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:  

420 - روزی که بهرام گور، شاه ایران شد

در پی کشته شدن یزدگرد یکم شاه ساسانی وقت با لگد اسب در نزدیکی نیشابور در نهم نوامبر 420 میلادی، هجدهم نوامبر این سال بهرام پسر کوچکتر او خود را بهرام پنجم شاه ایران خواند. شاپور برادر بزرگ بهرام قبلا در یک درگیری کشته شده بود و «نرسی» برادر میانی، مقام پادشاهی را نمی پذیرفت و بزرگان ایران با شاه شدن بهرام (معروف به بهرام گور) موافق نبودند. یکی از دلایل مخالفت بزرگان این بود که مادر او سوشندخت، یک بانوی ایرانی یهودی بود. بزرگان ایران (و به نوشته مورخان اروپایی: طبقه گرندیز، و یا گراندس) در دوران سلطنت 21 ساله یزدگرد نسبت به پیروان ادیان دیگر، بسیار حساس شده بودند زیرا که یزدگرد وسیعا به مسیحیان قلمرو ایران آزادی مذهبی و اجازه تاسیس کلیسا و حتی تبلیغ داده بود. بزرگان وقت ایران از آن هراس داشتند که بهرام با داشتن مادری یهودی، در مورد آزادی مذهب، سیاست پدر را ادامه دهد. به علاوه، آموزگار نظامی او، منذر ابن نعمان (حکمران حیره، و در آن زمان منطقه ای وسیع در جنوب عراق امروز شامل بخشی از کشور سعودی امروز و کویت که طایفه لخمیون در آنجا زندگی می کردند و «عربستان ایران» خوانده می شد) یک مسیحی بود. با این تصور، بزرگان ایران شاهزاده ای به نام «خسرو» را به عنوان شاه اعلام کردند. ولی بهرام که مردی نظامی و دلاور بود و در ارتش هواداران فراوان داشت بر آنان غلبه کرد. درباره شاه شدن بهرام داستانسرایی بسیار شده است، ازجمله این که تاج سلطنتی را میان دو شیر قرار دادند تا هرکدام (بهرام و یا خسرو) که آن را به دست آورد؛ شاه شود که بهرام به میان شیرها رفت و تاج را ربود!.

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
تصویر بهرام بر سکه اش
    
بهرام پس از نشستن برتخت شاهی، سیاست پدر (دادن آزادی مذهبی) را در پیش نگرفت و به خواست موبدان به آذربایجان رفت و نسبت به آتشکده «آذرگشنسپ» مستقر در منطقه گزن (جزن) ادای احترام کرد. بهرام که 17 سال و چند ماه سلطنت کرد، برای راضی نگهداشتن موبدان، حتی خودمختاری تاریخی ارمنستان (از زمان داریوش بزرگ) را لغو کرد و آن را به صورت یک ساتراپی (استان) درآورد. بیشتر ارمنیان از دیرزمان مسیحی شده بودند. بهرام رومیان را هم که درصدد حمایت از مسیحیان قلمرو ایران برآمده بودند، در جنگ شکست سخت داد و هپتالها را از مرزهای شمال شرقی ایران (مرزهای منطقه سغدیانا = تاجیکستان و در آن زمان شامل منطقه بلخ، دره پنجشیر و همه فرارود: بخارا، سمرقند، خوارزم و ...) بیرون راند. بهرام در سال 438 میلادی در جریان شکار «گور» ناپدید شد و ایرانیان نزدیک به دو سال او را زنده می پنداشتند و شاه تازه انتخاب نکردند. برخی از مورخان حدس زده اند که به باتلاقهای زاینده رود فرو رفته باشد. فردوسی درباره مرگ بهرام گفته است: بهرام که گور می گرفتی همه عمر ـ دیدی که چگونه گور بهرام گرفت.
    
طبری مورخ شهیر ایران (متولد آمل مازندران) از بهرام پنجم به عنوان شاهی آبادگر نام برده که هرجا که توانسته بود باغ ملی (بوستان عمومی) و ساختمان دولتی به وجود آورده بود. کاخ ساسانیان در سروستان (استان فارس) از یادگارهای دوران بهرام پنجم است.
   
27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
باقیمانده کاخ سروستان که بهرام گور آن را ساخت

    27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امپراتوری ایران در دوران ساسانیان

1738 - امضای قرارداد صلح وین میان اتریش، فرانسه و اسپانیا.

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
مدال یادبود پیمان ۱۷۳۸ وین

1951 - ترور رزم آرا از توسط خلیل طهماسبی

خلیل طهماسبی که در اسفند سال 1329 (هفتم مارس 1951) رزم آرا نخست وزیر وقت را در مسجد سلطانی (مسجد شاه واقع در منطقه بازار تهران) ترور کرده بود پس از تصویب قانون معاف شدنش از مجازات، 27 آبان سال 1331 (18 نوامبر 1952) در مصاحبه با مطبوعات گفت: خیانت رزم آرا به وطن، بر ما (جمعیت فدائیان اسلام) محرز شده بود و من برانداختن او را برعهده گرفتم. پیش از انجام ترور، خانواده ام را از محل سکونتشان نقل مکان دادم زیرا اطمینان داشتم که پس از رویداد، آنان را زجر و شکنجه می دادند. شب قبل از آن به خانه نرفتم و روز حادثه به مسجد رفتم که قرار بود رزم آرا برای شرکت در مراسم ترحیم آیت الله فیض به آنجا بیاید. هنگام ورود رزم آرا به مسجد، ماموران انتظامی مردم را از مسیر او دور ساختند. یک مامور پلیس مرا برای دور شدن هل داد و دست بر سینه ام گذاشت. دستش به سلاح کمری من که در جیب بغل بود خورد ولی متوجه آن نشد. من همچنان در صف اول بودم که رزم آرا به سه قدمی ام رسید و رد شد که به سویش دویدم و سه گلوله به او زدم. گلوله چهارم در لوله تپانچه گیر کرد ماموران بر سرم ریختند و مرا که قصد مقاومت نداشتم زیر مشت و لگد قرار دادند که از حال رفتم و تا دو روز چیزی نفهمیدم. پس از بهوش آمدن، نگرانی من از این بود که رزم آرا زنده مانده باشد و دیکتاتور شود که روز بعد با اخباری که به گوشم رسید این نگرانی ام رفع شد. من خودم را آماده مردن کرده بودم و باکی از اعدام شدن نداشتم و حتی جملاتی را که می خواستم زیر چوبه دار بگویم در ذهن آماده کرده بودم. در زندان بودم که ملت پیروز شد و نمایندگان آن (مجلس) مرا از مجازات معاف و آزاد کردند.
   
27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
خلیل طهماسبی
 
با این که طهماسبی طبق قانون مصوب مجلس از مجازات معاف شده بود، پس از سوء قصد به جان حسین علاء در همان مسجد او و چند عضو دیگر جمعیت فدائیان اسلام ازجمله نواب صفوی (رئیس جمعیت) را گرفتند و اعدام کردند. حسین علاء نخست وزیر وقت 25 آبان 1334 (16 نوامبر 1955) در مجلس ترحیم مصطفی کاشانی نماینده مجلس و پسر آیت الله کاشانی که همان هفته فوت شده بود مورد حمله مظفر ذوالقدر از فدائیان اسلام قرارگرفت ولی گلوله در لوله سلاح گیر کرد و ذوالقدر سلاح را بر سر علاء زد که مجروح شد.

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
رزم آرا
1903 - انعقاد قرارداد استعماری حفر کانال "پاناما" بین امریکا و پاناما

در حالی که امریکا پس از استقلال پاناما، امتیاز حفر کانال پاناما را از آن خود کرده بود، بر اساس قراردادی که در 18 نوامبر 1903 با دولت تازه تأسیس این کشور امضاء نمود، شرایطی را به دولت پاناما تحمیل کرد که نفع فراوانی برای خود و ضررهای متعددی برای پاناما به همراه داشت. حق بهره‏برداری دائمی از کانال و کنترل بیش از یکهزار و دویست کیلومتر مربع در طرفین این کانال از طرف امریکایى‏ها، از موارد عمده این شرایط بودند. با این وصف از سال 1918م که امریکا برای نخستین بار، نیروی نظامی خود را به این منطقه اعزام کرد، اختلافاتی بین امریکا و پاناما روی داد. در سال‏های دهه 1960م تشنج در روابط امریکا و پاناما بر سر مسئله کانال بالا گرفت و روابط سیاسی دو کشور نیز مدتی قطع شد. درنهایت در سپتامبر 1977م پس از مذاکرات طولانی بین مقامات دو کشور، قرارداد دیگری بین دو کشور منعقد شد که به موجب آن، امریکا تا روز اول ژانویه سال 2000 م به کلی منطقه کانال پاناما را تخلیه کرده و اداره امور کانال را به پانامایی‏ها واگذار نماید.

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

1980 - آزادی گروگان های زن و سیاه ‏پوست آمریکایی به فرمان امام خمینی(ره)

دو هفته پس از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام، به امر امام خمینی، گروگان‏های زن و سیاه‏پوست آمریکایی، در 27 آبان 1358 آزاد شدند. حضرت امام خمینی(ره) با این اعتقاد که زنان و سیاهپوستان آمریکایی، در اصل در ردیف مستضعفان جامعه آمریکایی هستند و ناخواسته به چنین مأموریت‏هایی اعزام می‏شوند، دستور آزادی آنان را صادر فرمودند. حضرت امام در پیام خود مورخ 26 آبان 1358، از دانشجویان خواستند این افراد که جاسوسی آنان ثبت نشده باشد به وزارت امور خارجه تحویل دهند و فوراً از ایران خارج نمایند.

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

زادروزها

    ۱۷۸۶ - زادروز کارل ماریا فون وبر آهنگ‌سازآلمانی
    ۱۷۸۷ - زادروز لوئی داگر نقاش، مخترع و فیزیک‌دان بزرگ فرانسوی

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
لوئی داگر

    ۱۸۹۷ - زادروز پاتریک بلاکت فیزیکدان تجربی انگلیسی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۴۸
    ۱۹۲۳ - زادروز آلن شپارد نخستین فضانورد آمریکایی طی مأموریت عطارد ۳، پنجمین انسان روی ماه طی مأموریت آپولو ۱۴

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
آلن شپارد

    ۱۹۴۵ - زادروز ماهیندا راجاپاکسا ششمین رئیس‌جمهور سری لانکا
    ۱۹۶۸ - زادروز اوون ویلسون بازیگر، کمدین و فیلم‌نامه‌نویس آمریکایی

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
سلطان قابوس

    ۱۹۴۰ - زادروز سلطان قابوس پادشاه کشور عمان.
    ۱۳۱۵ - زادروز طاهره صفارزاده، شاعر، پژوهشگر و مترجم ایرانی قرآن

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
طاهره صفارزاده

    1348 - زادروز جواد خیابانی گزارشگر فوتبال

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
جواد خیابانی

درگذشت‌ها

    ۱۴۹۲ - درگذشت جامی شاعر ایرانی
    ۱۸۸۶ - درگذشت چستر آلن آرتور بیست و یکمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
چستر آلن آرتور

    ۱۹۲۲ - درگذشت مارسل پروست نویسندهٔ فرانسوی، نویسندهٔ کتاب در جستجوی زمان از دست رفته
    ۱۹۳۷ - درگذشت سید رضا رهبر قیام درسیم در کردستان ترکیه

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
مارسل پروست

    ۱۹۴۱ - درگذشت والتر نرنست شیمیدان آلمانی، برندهٔ جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۲۰
    ۱۹۶۲ - درگذشت نیلز بور فیزیکدان دانمارکی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۲۲

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
نیلز بور

    ۱۹۷۶ - درگذشت من ری هنرمند آمریکایی
    ۱۳۸۰ - درگذشت سید خلیل عالی‌نژاد، عارف و استاد تنبور

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
سید خلیل عالی‌نژاد

    ۱۳۸۵ - درگذشت عبدالعلی همایون، بازیگر ایرانی سینما و تلویزیون

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
عبدالعلی همایون

    ۲۰۰۲ - درگذشت جیمز کابرن بازیگر آمریکایی

27 آبان - 18 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
جیمز کابرن


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.