اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر تاریخ رویدادهای مهم امروز ایران و جهان : مورخه 14 آذر برابر با 5 دسامردر تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

مروری بر تاریخ رویدادهای مهم امروز ایران و جهان : مورخه 14 آذر  برابر با 5 دسامردر تاریخ چه گذشت| تولد درگذشت رویداد اتفاق

آرشیو روزهای قبلی


تقویم تاریخ


امروز 14 آذر برابر با 5 دسامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویدادها:  

1960 - خرید گندم از آمریکا برای نخستین بار

برای نخستین بار، خرید گندم از آمریکا پنجم دسامبر 1960 (14 آذر 1339) آغاز شد. قرارداد مربوط، اوایل نوامبر بر پایه خرید دویست و پنجاه هزار تُن گندم امضاء و اجرای آن موکول به دریافت وام خارجی شده بود که چند روز پس از آن، صندوق بین المللی پول با دادن وامی به مبلغ 35 میلیون دلار به ایران موافقت کرد. ایران در همان ایام (دوره اول نخست وزیری جعفر شریف امامی) برای نخستین بار دارای بانک مرکزی (ناشر اسکناس) شده و تنظیم و نظارت سیاست پولی کشور به آن محول گردیده بود.

درآمد ایران از نفت در آن زمان به دلیل ارزان بودن بهای بین المللی نفت خام، کمی مصرف جهانی آن، و اندک بودن میزان صدور به آمریکا که خود دارای نفت کافی بود و نیز پرداخت غرامت به انگلستان و همچنین نرخ هفت تومان در برابر یک دلار؛ مبلغ قابل ملاحظه ای نبود، و به همین سبب هم کمتر فردی پیدا می شد که زیر بار مقام بالای دولتی برود و مقامات تراز اول و نمایندگان پارلمان ایران همچنان از خانواده های اعیان بودند که درآمد ملکی (زراعی) داشتند و نیازی چندان به دریافت دستمزد از دولت نداشتند. نفت ایران در آن زمان در دست کنسرسیومی مرکب از کمپانی های نفتی غرب بود.

2013 - گزارش صد روز اول حسن روحانی و انتقاد از دولت قبل

«گزارش صد ِ روز اول» حسن روحانی رئیس جمهور که آن را در یک مصاحبه طولانی با تلویزیون دولتی بیان داشت و خبرگزاری های داخلی پنجم آذر 1392 آن را منتشر ساختند مسائل اقتصادی ایران امروز را بازتاب می دهد، در تاریخ خواهد ماند و مورد بحث و تفسیر و استناد قرار خواهد گرفت. وی بدون پرده پوشی، مسائل کنونی اقتصادی را به گردن دولت پیش از خود (دولت های نهم و دهم) انداخته و گویا باعث رنجش دوستان محمود احمدی نژاد شده و احمدی نژاد او را به مناظره دعوت کرده است. ولی سخنگوی دولت روحانی گفته است که جامعه در حال حاضر نیاز به آرامش دارد و رئیس سازمان آمار کشور ـ که در دوران زمامداری احمدی نژاد منصوب شده ـ درستی آمار و ارقام ارائه داده شده توسط حسن روحانی در «گزارش صد روز اول» را تایید و چند روز بعد دقّت آنهارا اعلام داشته است.

 حسن روحانی در آن مصاحبه تلویزیونی گفت: تصور من این بود زمانی که دولت یازدهم بر سر کار آید بین سه تا چهار ماه کالاهای اساسی در کشور وجود خواهد داشت، اما در آغاز کار دولت معلوم شد که ایران از لحاظ کالاهای اساسی از جمله گندم دچار مشکل است مثلا در سیلوهای یک شهرستان تنها برای سه روز گندم وجود داشت. مسئله دوم که با آن روبرو شدیم «خالی بودن خزانه» بود. می‌دانید که خزانه کشور آن جایی است که درآمدهای دولت به آن واریز و هزینه ها برداشت می‌شود. در امُردادماه 1392 [ماهی که دولت تازه زمام امور را به دست گرفت] ما برای پرداخت حقوق کارمندان باید 7 هزار و 500 میلیارد تومان موجودی در خزانه می‌داشتیم، یعنی درآمد. حال آنکه کُل ِ موجودی 2 هزار و 800 میلیارد تومان بود و بنابراین، ما برای پرداخت حقوق کارمندان نیاز به استقراض 4 هزار و 600 میلیارد تومان (از بانک مرکزی) داشتیم [یعنی چاپ اسکناس به این مبلغ]. ما در شرایط رکود تورّمی بودیم. در سال 1374 [زمان ریاست هاشمی رفسنجانی بر قوه مجریه] هم توّرم [تورّم پول – پول درجریان ـ پول در دست مردم] بسیار بالا و حدود 49درصد بود اما رشد اقتصادی نیز 3 درصد بود و نَه تورم بالای 40درصد و رشد اقتصادی منفی یعنی «رکود» در زمان تحویل گرفتن دولت، و در چنین شرایطی ما دولت را تحویل گرفتیم. چنین شرایطی و تا این حد رکود و تورّم در ایران، در 50 ساله گذشته بی‌سابقه است.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

 روحانی دلیل این افزایش تورّم را رشد بی‌حساب نقدینگی [اسکناس چاپ شده و در دست مردم] بیان داشت و گفت: کشور در سال 1384 (سال روی کار آمدن محمود احمدی نژاد) 68 هزار میلیارد تومان نقدینگی داشت و در پایان دولت دهم (امُرداد 1392) 470 هزار میلیارد، یعنی که نقدینگی (اسکناس درجریان) در طول هشت سال گذشته هفت برابر شده است!. وقتی که اسکناس [پول کاغذی] از بانک مرکزی استقراض می‌شود و نقدینگی افزایش می‌یابد، عملی مشکل‌زا خواهد بود.

روحانی گفت که این آمار و ارقام نشان می‌دهد که کشور در چه شرایطی از دولت دهم (دولت احمدی نژاد) به دولت یازدهم به ارث رسیده است که ما باید با مشکلات آن دست و پنجه نرم کنیم. ما [دولت یازدهم] در ماه‌های امُرداد و شهریور تورّم نقطه به نقطه 43درصد داشتیم اما تا پایان مهرماه این میزان تورم را به 36درصد کاهش دادیم و تلاش ما این است که تا پایان سال 1393 [16 ماه بعد]، تورم پول به 25 درصد کاهش یابد. این را هم بگویم که دولت ‌های نهم و دهم [دولت احمدی نژاد] پولدارترین دولت از نظر درآمدهای ارزی نفتی و غیرنفتی بودند. در طول هشت سال گذشته درآمدهای نفتی و گاز طبیعی جمهوری اسلامی ایران 600 میلیارد دلار و کُل آن (جمع همه درآمدهای ارزی) 750 میلیارد دلار بود که در نوع خود بی‌سابقه است. باوجود این، دولتی که پولدارترین دولت های ایران در طول تاریخ معاصر بود بدهکارترین دولت نیز بوده است.

رئیس دولت یازدهم در ادامه، با اشاره به برخی بدهی‌های به جای مانده از دولت گذشته گفت:‌ بدهی دولت قبل (دولت احمدی نژاد) به سیستم بانکی در روز تحویل دولت در امُرداد 1392 هفتاد و چهارهزار میلیارد تومان بود و بدهی آن دولت به صندوق تأمین اجتماعی و صندوق بازنشستگی 60 هزار میلیارد تومان!. آمار و ارقامی که از سوی بخش‌های مختلف می‌رسد حاکی از بدهی‌های دیگرآن دولت است [که برای دولت یازدهم به ارث رسیده است] و به عنوان مثال بدهی آن دولت به پیمانکاران و بخش خصوصی چیزی حدود 55 هزار میلیارد تومان است و بدهی‌های صندوق‌های بازنشستگی ِ نیروهای مسلح نیز رقم‌های سنگینی را نشان می دهد.

به این ترتیب؛ رقم بدهی‌ها چیزی بالاتر از 200 هزار میلیارد تومان است. تعهداتِ مالی ِ سفرهای استانی دولت های نهم و دهم درطول هشت سال گذشته 211 هزار میلیارد تومان بوده است که از این تعهدات تنها 32 درصد محقّق شده و 68 درصد برای دولت ما باقی مانده است که اجرای این تعهدات ـ با همان پول و درآمد کشور در هشت سال گذشته ـ 16 سال طول خواهد کشید!. همچنین پروژه‌های عمرانی دولت قبل 400 هزار میلیارد تومان تعهد ایجاد کرده است.

رئیس دولت یازدهم با اشاره به طرح مسکن مِهرگفت که این طرح برای خانه دار شدن افراد کم‌درآمد تهیه شد ولی باید پرسید که مسکن بسازیم ولی چگونه، با چه حجم، در کجا و با چه پولی؟. برای مسکن مِهر 43 هزار میلیارد تومان پول از بانک مرکزی استقراض شده است. کُلّ ِ پایهِ پولی کشور صد هزار میلیارد تومان بوده که 43 هزار میلیارد از این نقدینگی و پایهِ پولی به مسکن مهر اختصاص داده شده است!. یعنی که بخش بزرگ تورّم پولی ما [که نتیجه اش گرانی ها است] از اینجا نشأت می‌گیرد چون اسکناس وارد چرخه شده و حدود 5 برابر. به عبارت دیگر؛ بخش بزرگی از تورّمی که امروز مردم مارا تحت فشار قرار داده به دلیل مسکن مِهر است و من از مسئولان اقتصادی خواسته ام که اعلام کنند این 43 هزار میلیارد تومان چه مقدار تورّم خلق کرده است. تورّم یعنی مالیات فقرا؛ آیا اجازه گرفته بودیم که از جیب تهی دستان برای عده‌ای مسکن درست کنیم؟. مسکن مِهر درعین حال مشکلات متعدد به لحاظ تسهیلات، حمل و نقل و نیز مسائل جنبی دارد. دولت برای ادامه پرداخت یارانه نقدی (پرداخت پول به هریک از اتباع، هرماه 45 هزار تومان!) باید هر ماه سه هزار میلیارد تومان پرداخت کند!.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
واکنش روزنامه کیهان به گزارش صدروزه

 روحانی گفت: ما امسال (سال 1392) ناچار هستیم که 7.2 میلیون تُن گندم از خارج وارد کنیم. از سال 1379 تا سال 1383، هر سال خرید گندم از کشاورز داخلی یک میلیون تُن اضافه می شد و در نتیجه خرید ما از خارج یک میلیون تُن کاهش می یافت تا سال 1383 که کشور در تولید گندم داخلی به خودکفایی رسید و در این سال بیش از 11میلیون تُن گندم از کشاورزان خرید کرده بودیم، ولی از سال 1384 (سال روی کار آمدن دولت احمدی نژاد) به این طرف، سالانه خرید داخلی گندم از کشاورزان یک میلیون تُن کاهش و واردات گندم از خارج کشور یک میلیون تُن افزایش یافته است، بگونه ای که امسال ناچار به واردات 7.2 میلیون تُن گندم از خارج بوده ایم. در مورد کل واردات؛ در سال‌های قبل از 1384، واردات ما حدود 38 میلیارد تومان بود و این رقم در سال 1390 به 75 میلیارد تومان رسید. باید بدانیم زمانی که در برابر خارجی ایستادگی داریم، باید به خودمان و توان داخله تکیه داشته باشیم، با شعار که نمی‌شود ایستادگی کرد باید بدون ترس، تدبیر کنیم و ایستادگی و اولین راه ایستادگی این است که به خودمان متکی باشیم؛ دارای اقتصاد مقاومتی و خود کفاء. متأسفانه عمل ما با شعار ما سازگار نبود. ما در سال‌های گذشته فرصت‌های شغلی تازه ایجاد کردیم، ولی برای چینی‌ها، کره‌‌ جنوبی‌ها و دیگران اما، نَه برای ایرانیان که مواجه با مشکل اشتغال هستند.

1804 - توماس جفرسون، برای دومین بار رئیس جمهور آمربکا شد

توماس جفرسون اندیشمند و دولتمرد آمریکایی پنجم دسامبر سال 1804 میلادی برای دومین بار به ریاست جمهوری ایالات متحده انتخاب شد. به این مناسبت نگاهی کوتاه به فرضیه او درباره دمکراسی، موسوم به «جفرسونین دمکراسی Jeffersonian Democracy» یا مردمسالاری جفرسونی و بعضی از عقاید دیگر او می افکنیم.

 توماس جفرسون که اعلامیه استقلال ایالات متحده به قلم اوست و هشت سال بر فدراسیون آمریکا ریاست کرد فرضیه دمکراسی خود را با توجه به جمهوری افلاتون، لیبرالیسم لاک، مسئولیت اجتماعی رای دهندگان در قبال انتخاب خود (فرضیه باروخ اسپینوزا)، اندیشه های روشنگران قرون 16، 17، و 18 اروپا و اخلاق مسیحیت تنظیم و بیان داشته است.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

او حقوق سیاسی ـ اجتماعی برابر مردم، لیبراسم، و مشارکت کامل در دمکراسی را سه عامل اصلی مردمسالاری اعلام داشته است.

جفرسون که از شاهدان عینی انقلاب فرانسه بود در مورد منتخبان (نماینگان برای هر سطح) تاکید بر شرایط فرد داشته از جمله تحصیلات و تجربیات، شناخت او از مدیریت ها و جامعه، شناخت منافع عمومی و علاقمندی کامل ـ تا حد فداکاری ـ به حفظ و تامین آنها، ترس از اشتباه و خطا کردن در امور عمومی، و بالاخره عزم جزم به خدمت داشتن.

 جفرسون بشر را طبیعتا مشتاق به آزاد بودن، استقلال فعالیت داشتن، و برخورداری از شأن و حیثت برابر می داند که دشواری های یک جامعه با نقض این عوامل بروز می کند.

1456 - زلزله شدید ناپل ایتالیا بیش از 35 هزار تن را کشت.

1492 -  کریستوفر کلمبوس و همراهان چهارم دسامبر این سال در منطقه کارائیب و میان کوبا و پورتوریکو به جزیره ای بزرگ رسیدند و نام آن را هیسپانیولا (جزیره اسپانیایی) گذاردند که در سفر بعدی مقرّ حکومت اسپانیا بر قاره غربی (آمریکا) شد. این جزیره که بعدا فرانسه بخش غربی آن را متصرف شد به دو کشور دومینیکن و هایتی تقسیم شده است که مردم هایتی به زبان فرانسه و مردم جمهوری دومینیکن به اسپانیایی تکلم می کنند.

1945 - یک اسکادران از هواپیماهای نظامی آمریکا هنگام پرواز بر فراز مثلث برمودا (واقع در شرق فلوریدا) ناپدید شد که واقعیت این رویداد که عنوان «اسکادران گمشده» یافته هنوز در پرده اسرار است.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟

1365 ش - بمباران نیروگاه برق "نکا" در مازندران در جریان جنگ تحمیلی توسط عراق.

778 ق - درگذشت سلمان ساوجی غزل گو و قصیده سرای بزرگ ایرانی

خواجه جمال الدین سلمان بن علاءالدین محمد ساوجی معروف به سلمان ساوجی از بزرگ‏ترین شاعران قصیده‏سرا و از غزل گویان نیکو سخن قرن هشتم هجری می‏باشد. زندگی سلمان بیشتر در دربار امرای آل جلایر (ایلکانیان) و در بغداد که پایتخت آنان بود، سپری شده است.

1874 - پیوستن ایران به تشکیلات بین ‏المللی صلیب سرخ

نخستین کوشش ایرانیان برای پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی در مورد تشکیلات بین‌المللی صلیب سرخ به دوران پادشاهی ناصر‌الدین شاه قاجار باز می‌گردد. ایران در زمان حکومت او و در دسامبر سال ۱۸۷۴/شوال ۱۲۹۱ ، کنوانسیون مصوب ۱۸۶۴ ژنو را پذیرفت.

مناسبت ها:

روز کشف کشور های هائیتی و دومینیکن
روز ملی کشور تایلند

زادروزها:

    ۱۳۲۹ - عباس بابایی، سرلشکر خلبان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی
    1377 - جیان‌ون دومین امپراتور دودمان مینگ.
    1443 - ژولیوس دوم یکی از پاپ‌های کلیسای کاتولیک رم.
    1782 - مارتین ون بورن هشتمین رییس جمهور ایالات متحده آمریکا (۱۸۴۱-۱۸۳۷) از حزب دموکرات.
    ۱۸۰۳ - فیودور تیوتجیف شاعر برجسته روس.
    1830 - کریستینا روستی شاعر انگلیسی.
    1839 - جرج آرمسترانگ کاستر از افسران ارتش ایالات متحدهٔ آمریکا.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
شهید عباس بابایی

    1867 - یوزف پیلسودسکی سیاستمدار لهستانی.
    1868 - آرنولد زومرفلد فیزیکدان نظری آلمانی.
    1872 - هری نلسون پیلزبری شطرنج‌باز بنام آمریکایی.
    1890 - فریتس لانگ کارگردان و تهیه کننده و فیلمنامه‌نویس سرشناس اتریشی-آمریکایی.
    1897 - گرشام شوئلم فیلسوف و استاد عرفان کلیمی و پایه گذار نوین مطالعات کابالا.
    ۱۹۰۱ - والت دیزنی انیماتور برجسته آمریکائی.
    ۱۹۰۱ - ورنر کارل هایزنبرگ فیزیکدان آلمانی و برندهٔ جایزه نوبل فیزیک و یکی از بنیانگذاران فیزیک کوانتومی.
    1902 - استروم ثورموند سناتور سابق عضو حزب دموکرات ایالات متحده آمریکا.
    1903 - یوهانس هیسترس خواننده و بازیگر هلندی.
    1903 - سیسل فرانک پاول فیزیکدان بریتانیای.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
والت دیزنی

    1906 - اتو پرمینجر کارگردان و فیلم‌نامه‌نویس آمریکایی زاده اتریش-مجارستان.
    1907 - لین بیائو وزیر دفاع چین در سالهای پس از انقلاب چین.
    1910 - آبراهام پولونسکی کارگردان و فیلمبردار نامزد جایزهٔ اسکار اهل ایالات متحده آمریکا.
    1925 - آناستاسیو سوموسا رئیس جمهور نیکاراگوئه.
    1927 - بهومیبول آدولیادج پادشاه تایلند.
    1932 - شلدون لی گلاشو فیزیکدان مشهور آمریکایی.
    1932 - لیتل ریچارد آهنگ‌ساز، خواننده، ترانه‌سرا و موزیسین آمریکایی.
    1938 - جی‌جی کیل خواننده-ترانه‌سرا و نوازندهٔ گیتار بلوز اهل آمریکا.
    1943 - اوا ژولی سیاستمدار و دادرس فرانسوی-نروژی.
    1944 - جروئن کرابا بازیگر هلندی.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
آبراهام پولونسکی

    1946 - خوزه کارراس تنور اسپانیایی کاتالان.
    1949 - عبدالله سنوسی از بستکان نزدیک معمر قذافی و رئیس دستگاه امنیتی و اطلاعاتی رهبر سرنگون‌شده لیبی.
    1950 - کامرون د لا ایسلا یکی از شناخته ترین فلامینگو سرایان نیمهٔ دوم سده بیستم اسپانیا.
    1954 - حنیف قریشی نویسنده، نمایش‌نامه‌نویس و کارگردان پاکستانی-انگلیسی.
    1962 - پابلو مورالس ورزشکار مرد رشتهٔ شنا اهل کشور ایالات متحده آمریکا.
    1968 - لیزا ماری بازیگر و مدل آمریکایی.
    1971 - کارل تئودور تسو گوتنبرگ سیاست‌مدار آلمانی و عضو حزب سوسیال مسیحی آن کشور.
    1975 - رونی اسولیوان از بازیکنان و قهرمانان رشته اسنوکر.
    1975 - پائولا پاتون بازیگر آمریکایی.
    1976 - امی اکر بازیگر امریکایی.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
لیزا ماری

    1976 - ریچل کومیسارز شناگر میلادی اهل کشور ایالات متحده آمریکا.
    1979 - ماتئو فرراری بازیکن فوتبال و اهل ایتالیا.
    1982 - کری هیلسون خواننده و ترانه‌سرای آمریکایی.
    1983 - سامانتا لوت وایت از اعضای ارشد گروه الشباب.
    1985 - فرانکی میونیز بازیگر، موزیسین و راننده ماشین مسابقه.

مرگ ها:

    ۱۵۶۰ - فرانسوای دوم اولین فرزند هانری دوم از دودمان والواها بود که بیش از یک سال سلطنت نکرد و به روایتی توسط مادرش کاترین مدیچی به قتل رسید.
    ۱۶۵۴ - ژان فرانسوا ساراسن نویسنده قرن هفدهم میلادی اهل فرانسه.
    ۱۷۹۱ - ولفگانگ آمادئوس موتسارت آهنگساز برجسته اتریشی.
    ۱۸۷۰ - الکساندر دوما (پدر) رمان ­نویس و نمایشنامه‌نویس فرانسوی.
    ۱۸۹۱ - پدروی دوم دومین و واپسین امپراتور برزیل.
    ۱۹۲۵ - ولادیسلاو ریمونت رمان‌نویس لهستانی و برندهٔ جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۲۴.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
الکساندر دوما

    ۱۹۲۶ - کلود مونه بنیانگذار نقاشی دریافتگری فرانسوی.
    ۱۹۷۳ - رابرت واتسون-وات فیزیک‌دان اسکاتلندی.
    ۱۹۷۷ - الکساندر واسیلوسکی فرمانده و مارشال نظامی شوروی.
    ۱۹۹۸ - آلبرت گور، سینیور سناتور سابق عضو حزب دموکرات ایالات متحده آمریکا.
    ۲۰۰۵ - فریتز فیلیپس موسس شرکت فیلیپس.
    ۲۰۰۶ - دیوید برونشتین استاد بزرگ شطرنج اهل اوکراین و سپس شوروی.
    ۲۰۰۷ - کارل هاینز اشتوکهاوزن آهنگساز آلمانی.
    ۲۰۰۸ - آلکسی ریدیگر رهبر پیشین کلیسای ارتودوکس روسیه.
    ۲۰۱۲ - دیو بروبک نوازنده پیانو و آهنگساز آمریکایی موسیقی جاز و رهبر گروه چهار نفری دیوبروبک کورتت.
    ۲۰۱۲ - اسکار نیمایر معمار برزیلی و یکی از طراحان بنای مرکز سازمان ملل در نیویورک.
    ۲۰۱۳ - نلسون ماندلا از فعالان برجستهٔ مخالف آپارتاید در آفریقای جنوبی، رهبر کنگره ملی آفریقا، و نخستین رئیس جمهور آفریقای جنوبی بود.

14 آذر - 5 دسامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
نلسون ماندلا

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.