اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 2 فروردین برابر با 21 مارس در تاریخ چه گذشت| تقویم تاریخ ایران و جهان


مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 2 فروردین برابر با 21 مارس  در تاریخ چه گذشت| تقویم تاریخ ایران و جهان



امروز 2 فروردین برابر با 21 مارس تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:  

33 - سالروز مصلوب شدن حضرت مسیح (ع)

 گود فرایدیGood Friday = هالی فرایدی (جمعه مقدس) مصادف با 22 مارس بود. در این روز در سال 33 میلادی، حکمران رومی وقت اورشلیم، مسیح را مصلوب کرد.

  قرن ها است که مسیحیان در برخی از کشورها در این روز چگونگی مصلوب کردن مسیح (Crucifixion = اعدام با شکنجه) را به نمایش می گذارند تا مؤمنین مسیحی شکنجه ای را که مسیح در آن زمان تحمل کرد مجسم کنند. در پاره ای از مناطق مسیحی نشین، مسیحیان داوطلب می شده اند که همانند مسیح آنان را بر صلیب میخکوب کنند تا همان درد را تحمل کنند. به عبارت دیگر؛ کف دستها و پایشان را با میخ و ضربه چکش به تخته های متقاطع صلیب بکوبند و مدتی را به همان حالت باقی بمانند. این کار در کشور فیلیپین که دارای تقریبا هشتاد میلیون مسیحی است همه ساله همچنان انجام و عکس و خبر آن در رسانه های سراسر جهان منعکس می شود.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

صلیب واقعی که مسیح بر آن میخکوب شد و به همان صورت بر آن باقی ماند، بعدا توسط ارتش ایران که رومیان را از فلسطین بیرون راند به شهر تیسفون (پایتخت ایران در کنار دجله) منتقل شد که به خواست و اصرار هراکلیوس امپراتور روم شرقی به اورشلیم بازگردانیده شد و درست روز 22 مارس سال 630 میلادی در جای سابق خود قرارگفت. رومیان در سال 337 میلادی (304 بعد از مصلوب شدن مسیح) اجازه یافتند تا اگر بخواهند مسیحی شوند.

337 - کنستانتین یکم یکشنبه ها را تعطیل عمومی و اجباری اعلام داشت

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
کنستانتین یکم

کنستانتین یکم امپراتور مقتدر همه قلمرو روم 22 مارس سال 337 میلادی درگذشت. طبق برخی محاسبات تقویمی تازه، ت مرگ او 22 ماه مه این سال اتفاق افتاده است!.
    
از کارهای مهم کنستانینن دستور ساختن شهر بزرگی در کنار تنگه بسفور و در محل مهاجرنشین قدیمی یونانیان (بیزانتیوم) است که به نام وی، کنستانتینوپل Constantinople (شهر کنستانتین = قسطنطنیه) نامیده شد که از سال 1453 پس از تصرف آن به دست ترکان عثمانی، به اسلامبول (شهر اسلام) تغییر نام داده شده که به تدریج و بویژه پس از تغییر الفبای ترکیه، استانبول تلفظ می شود. کنستانتین یکم یازدهم ماه مه سال 330 میلادی دستور ساختن کنستانتینوپل (قسطنطنیه) را صادر کرد تا پایتخت شرقی امپراتوری روم و نزدیک به ایران باشد؛ زیرا با روی کار آمدن ساسانیان و احیای ناسیونالیسم سازش ناپذیر ایرانی - راهی جز این، برای امپراتوری روم باقی نمانده بود.
   
دیگر از کارهای مهم کنستانتین که تا به امروز باقی مانده و رعایت می شود، قرار دادن «روز یکشنبه» به عنوان تعطیل عمومی هفتگی است. کنستانسین یکم هفتم مارس 321 میلادی یکشنبه را تعطیل عمومی اعلام داشت و در سوم ژوئیه همین سال اعلام کرد که از آن پس تعطیلی یکشنبه ها در سراسر قلمرو روم اجباری خواهد بود و روز استراحت است. علت اجباری کردن تعطیلی یکشنبه ها این بود، که بسیاری از کسبه نخستین اعلامیه او را (که سه ماه پیش از آن صادر شده بود) سرسری گرفته و رعایت نمی کردند.
   
کنستانتین که پس از پیروزی بر رقیبان داخلی، 28 اکتبر سال 312 میلادی خود را امپراتور همه روم اعلام داشته بود بعدا بدون اینکه دین باستانی روم را تغییر دهد پذیرفته بود که اتباع مسیحی را تحمل خواهد کرد. او بعدا مخالفت و یا تخریب ادیان و معابد دیگر را هم ممنوع کرد.
   
به دستور کنستانتین، طاق نصرت معروف شهر روم ساخته شد. کنسانتین در شهر قسطنطنیه مدفون است.
   
امپراتوری روم از سال 306 دچار رقابت ژنرالها و مدعیان متعدد امپراتور شدن و جنگ داخلی بود. مورخان نوشته اند که اگر ایران در آن زمان به جای نایب السلطنه دارای رئیس کشور بود، کار روم همان زمان پایان یافته بود. شاه ایران در آن زمان یک کودک بود که در سال 310 میلادی 17 ساله شد و به نام شاپور دوم (ذوالاکتاف) خود زمام امور را به دست گرفت و بعدا دوبار رومیان را شکست سخت داد.

1622 - بومیان (سرخپوستان) ویرجینیای جنوب شرقی که پی به نیّات انگلیسی ها از ورود به آمریکای شمالی و استقرار در این منطقه و ایجاد کلنی جیمز تاون برده بودند آنان را که حدود هزار تن بودند مردم حمله قراردادند. در این حمله 347 مهاجر انگلیسی کشته شدند. انگلیسی ها 15 سال بود که در آمریکای شمالی (ویرجینیای جنوب شرقی) مستقر شده و به تصرف و تملّک اراضی بومیان دست زده بودند.

1633 - جوزف پریستلی آب کربناته (سلتزر) را اختراع کرد.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
جوزف پریستلی

1739 - نادرشاه وارد دهلی شد

نادر شاه پادشاه ایرانیان که ارتش امپراتور مغول تبار هندوستان را شکست داده و این امپراتور تسلیم او شده بود در این روز مراسم نوروز را در کاخ «شاهجهان در دهلی» برگزار کرد. نادرشاه در جریان لشکرکشی به هند، پس از شکست دادن ارتش 360 هزار نفری این کشور در دشت کرنال و دریافت تاج پادشاهی هند از دست امپراتور شکست خورده این کشور، برای ورود به دهلی منتظر فرارسیدن نوروز شد تا در روزی سعد به این آرزو برسد و روز 20 مارس وارد دهلی شده بود. نادرشاه به نوروز و آیین های آن علاقه مندی فراوان داشت.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
کاخ شاهجهان

وی سکه خود موسوم به «سکه نادری» را در سال 1735 میلادی، در مراسم سلام نوروز رایج ساخت و تعدادی از آن را به رسم عیدی به منشی ها و افسران خود داد که در یک طرف سکه نقش شده بود: «الخیر فی ماوقع» و در طرف دیگر سکه این عبارت ضرب شده بود: «نادرِ ایران زمین». این عبارت نشان می دهد که نادر یک ناسیونالیست و خواهان احیای امپراتوری ایران در چارچوب مرزهای عهد ساسانیان، اشکانیان و هخامنشیان بود.

1795 - توماس جفرسون به عنوان نخستین وزیر امور خارجه دولت نوبنیاد ایالات متحده (امریکا) تعیین شد.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
توماس جفرسون

1881 - تأسیس فیفا

در 22 مارس 1881م اتحادیه بین المللی فوتبال به منظور نظارت بر مسابقه ‏های فوتبال در میان کشورهای جهان به وجود آمد. تا قبل از تشکیل این اتحادیه، مسابقات فوتبال در داخل کشورها و به صورت غیر رسمی انجام می‏شد. اتحادیه بین‏ المللی فوتبال که هم اکنون فیفا (فدراسیون بین‏ المللی فوتبال) خوانده می‏شود، با هدف انجام مسابقات فوتبال، میان تیم‏ های ملی کشورها با سازمان‏دهی و قوانین یکسان، تأسیس شد. لازم به ذکر است که اولین مسابقه بین‏المللی رسمی فوتبال در سال 1901، میان انگلیس و آلمان برگزار شد.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

1922 - یک دادگاه انگلیسی مهاتما گاندی استقلال طلب معروف هند و مبتکر «مبارزه منفی» و مبارز بزرگ ضد استعمار را به جرم مخالفت با انگلستان به شش سال زندان محکوم کرد.

1945 - تأسیس اتحادیه عرب به ابتکار دولت مصر

اتحادیه یا جامعه عرب اتحادیه‏ای است که به پیشنهاد ملک فاروق پادشاه وقتِ مصر و با امضای پیمانی توسط دولت‏های سوریه، عراق، اردن، عربستان، مصر و یمن در 22 مارس 1945م به وجود آمد. طرح تأسیس این اتحادیه در اجلاسی که در 25 سپتامبر 1944م در بندر اسکندریه مصر تشکیل شد به تصویب رسیده بود و هدف از تشکیل این اتحادیه، حفظ تمامیت ارضی و استقلال کشورهای عضو و برقراری همکاری نزدیک سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان اعضا بوده است. در نخستین کنفرانس این اتحادیه، نمایندگانی از اعراب فلسطین هم شرکت داشتند و هدف اتحادیه نیز بیشتر مبارزه با فکر تشکیل یک دولت یهودی در فلسطین بود.

 پس از تشکیل رژیم صهیونیستی و وقوع جنگ‏های اعراب و اسرائیل، اتحادیه عرب با هدف مبارزه با این رژیم و احقاق حقوق فلسطینی‏ها به فعالیت خود ادامه داد ولی با بروز اختلاف بین خود کشورهای عربی، جلسات این اتحادیه بیشتر به بحث و گفتگو درباره مسائل مورد اختلاف اعراب اختصاص یافت. پس از چندی کشورهای عربی لیبی، سودان، تونس، مغرب، الجزایر، بحرین، جیبوتی، کویت، لبنان، موریتانی، عمان، قطر، سومالی، امارات متحده عربی و سازمان آزادی بخش فلسطین نیز به این اتحادیه پیوستند و اتحادیه عرب با بیش از بیست کشور عربی، کار خود را ادامه داد. در سال 1950، تعدادی از اعضای اتحادیه، یک قرارداد امنیت جمعی امضا کردند و در 1962م این اتحادیه تصمیم به ایجاد یک فرماندهی نظامی مشترک گرفت.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

 اما همکاری‏های نظامی در اتحادیه عرب، عملاً تحقق نیافت و کشورهای خط مقدم نبرد با رژیم صهیونیستی در جنگ‏های خود با این رژیم تنها ماندند. در سال 1979م به دنبال امضای قرار داد جداگانه صلح بین مصر و رژیم صهیونیستی در کمپ دیوید، مصر که خود بنیان‏گذار اتحادیه عرب بود، از این سازمان اخراج شد و مقر اتحادیه عرب از قاهره به تونس انتقال یافت. ده سال بعد در سال 1989م، مصر مجدداً به عضویت اتحادیه پذیرفته شد و با توجه به این واقعیت که در سیاست مصر نسبت به اسرائیل تغییری حاصل نشده است، پذیرش مجدد مصر به عضویت اتحادیه عرب را می‏توان به عنوان عقب گرد سیاست اتحادیه عرب در قبال رژیم صهیونیستی تلقی نمود. اتحادیه عرب علی رغم در اختیار داشتن سرزمین‏های وسیع و ثروت و منابع انبوه خدادادی، نقش چندان مهمی در سیاست‏های کلان جهان ندارد و در بسیاری از مسائلی که حتی به خود جامعه عرب مربوط می‏شود منفعلانه عمل می‏کند. علاوه بر این، وجود اختلافات متعدد در داخل اتحادیه عرب، مانع از مطرح شدن این اتحادیه به عنوان نهادی قدرت‏مند و صاحب نفوذ در منطقه و جهان شده است.

1342 - حمله به مدرسه فیضیه در قم

عصر روز دوم فروردین 1342 ش برابر با 25 شوال 1382 ق و مصادف با شهادت امام صادق(ع) بود. به همین مناسبت از طرف آیت‏اللَّه گلپایگانی، مجلس سوگواری در مدرسه فیضیه قم برپا گردید. پس از شروع مراسم، ناگهان افرادی که خود را به شکل دهقانان و مردم عادی درآورده بودند، مجلس را به هم زدند. با واکنش مردم و طلاب نسبت به این موضوع، نیروهای پلیس وارد عمل شده و به ضرب و جرح مردم و طلبه‏ها پرداختند. در این واقعه، مزدوران پهلوی، تعدادی از طلبه‏ها را از طبقه دوم و پشت بام فیضیه به حیاط پرت کردند. عده زیادی کشته و زخمی شدند. این تهاجم وحشیانه، باعث خشم شدید امام، موضع‏گیری علیه رژیم و انزجار مردم از نظام طاغوتی گردید. همزمان با هجوم مأموران رژیم شاه به فیضیه، درگیری‏های مشابهی در مشهد و تبریز روی داد و علاوه بر ضرب و جرح مردم، تعدادی نیز دستگیر شدند.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

1958 - ملک فیصل پادشاه کشور سعودی شد. وی در 25 مارس 1975 به دست برادرزاده اش فیصل ابومساعد در کاخ سلطنتی ریاض با شلیک دو گلوله کشته شد.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
ملک فیصل

1982 - جنگ ایران و عراق: آغاز عملیات فتح المبین که منجر به پیروزی ایران و باز پس گیری مناطق غرب شوش و دزفول شد.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

1995 -  فضانورد روسی فضاپیمای سایوز، والری پولیاکوف، پس از ۴۳۷ روز از ایستگاه فضایی میر به زمین بازگشت و رکورد طولانی‌ترین سفر فضایی را به خود اختصاص داد.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
والری پولیاکوف

مناسبت ها:

روز جهانی آب

رشد فزاینده جمعیت و افزایش مصرف آب، قطع بی رویّه درختان جنگل‏ها و تغییر اکوسیستم طبیعت، رشد شهرسازی و افزایش صنایع آلوده کننده آب، شیوه‏های نامناسب و غیر اصولی کشاورزی، احداث سدهای مخزنی و ایجاد دریاچه‏های مصنوعی، همگی از عوامل نابودی چرخه منظم آب در سطح جهان است که نوعی تهدید جدی برای جامعه بشری محسوب می‏شوند. از این‏رو و در راستای آگاه ساختن جهانیان به اهمیت روزافزون آب و ایجاد سیستم‏های جهانی و توسعه منابع آب، در کنفرانس جهانی توسعه و محیط زیست که در سال 1992م در شهر ریودو ژانیروی برزیل تشکیل شد، روز بیست و دوم مارس برابر با دوم فروردین به عنوان روز جهانی آب معین شد و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید.

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟

زادروزها

    ۱۴۵۹ - زادروز ماکسیمیلیان یکم، امپراتور مقدس روم و پادشاه آلمان
    ۱۵۹۹ - زادروز آنتونی فان دیک نقاش پرترهٔ بلژیکی زادهٔ آنتورپ ، یکی از نقاشان پیشروی دربار انگلستان

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
آنتونی فان دیک

    ۱۷۹۷ - زادروز ویلهلم یکم، امپراتور آلمان پادشاه پروس از ۲ ژانویه ۱۸۶۱ تا ۹ مارس ۱۸۸۸ و اولین امپراتور آلمان
    ۱۸۶۸ - زادروز رابرت میلیکان فیزیکدان برجسته آمریکایی ، برنده جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۲۳

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
رابرت میلیکان

    ۱۹۴۸ - زادروز اندرو لوید وبر آهنگساز تئاتر موزیکال اهل انگلستان ، برنده ۷ جایزه تونی، ۳ جایزه گرمی، یک جایزه اسکار و یک جایزه گولدن گلوب ، خالق گربه‌ها
    ۱۹۷۶ - زادروز ریس ویترسپون بازیگر آمریکایی برنده جایزه اسکار

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
ریس ویترسپون

درگذشت‌ها

    ۱۶۸۷ - درگذشت ژان-باپتیست لولی آهنگساز فرانسوی زادهٔ ایتالیا
    ۱۸۳۲ - درگذشت یوهان ولفگانگ گوته شاعر، ادیب، نویسنده، نقاش، محقق، انسان‌شناس، فیلسوف و سیاست‌مدار آلمانی ، یکی از کلیدهای اصلی ادبیات آلمانی و جنبش وایمار کلاسیک و رمانتیسیسم

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
یوهان ولفگانگ گوته

    ۲۰۰۱ - درگذشت صبیحه گوکچن اولین خلبان زن هواپیماهای جنگنده در سرتاسر جهان
    ۲۰۰۱ - درگذشت ویلیام هانا انیمیشن ساز و یکی از بنیانگذاران شرکت انیمیشن سازی هانا-باربرا ، ازسازندگان کارتون مشهور تام و جری به همراه جوزف باربرا

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
صبیحه گوکچن

    ۲۰۰۴ - درگذشت احمد یاسین بنیانگذار جنبش مقاومت اسلامی (حماس) و ریاست مجمع اسلامی غزه
    ۲۰۰۵ - درگذشت کنزو تانگه معمار برجستهٔ ژاپنی ، طراح هتل تهران

2 فروردین - 22 مارس؛ در تاریخ چه گذشت؟
احمد یاسین

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.