اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

اخبار روزانه(ورزش - روزنامه - نرخ - فال )

نتایج زنده | اخبار | ورزش | فال روزنامه | قیمت طلا ، سکه و ارز های خارجی

مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 30 فروردین برابر با 18 آوریل در تاریخ چه گذشت| تقویم تاریخ ایران و جهان


مروری بر رویدادهای مهم تاریخ امروز ایران و جهان : مورخه 30 فروردین برابر با 18 آوریل  در تاریخ چه گذشت| تقویم تاریخ ایران و جهان



امروز 30 فروردین برابر با 18 آوریل تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:  

33 سال پیش از میلاد - گشایش نخستین کتابخانه عمومی جهان

 نخستین کتابخانه عمومی (پابلیک لایبراری) در جهان که هر باسوادی حق داشت به آن دسترسی داشته باشد 19 اپریل سال 33 پیش از میلاد( 2036 سال پیش ) در شهر رم گشایش یافت و ظرف 509 سال (تا سال 476 میلادی) شمار این نوع کتابخانه در قلمرو روم به رقم 26 رسید.

 پیش از رومی ها، سومری ها؛ آشوری ها؛ بابلی ها؛ ایرانیان و... دارای کتابخانه بودند ولی این کتابخانه ها در دسترس همگان نبود که کتابخانه سفالی آشوریها معروفترین آنها است. در ایران، مطالب عمومی را که هرکس می توانست به آن مراجعه کند بر سنگ حک می کردند از قبیل سنگنبشته بیستون.

نخستین کشوری که در جهان به ایجاد موسسه تالیف و ترجمه کتاب همت گماشت ایران بود که 15 قرن پیش، در دوران حکومت خسرو انوشیروان، چنین مرکزی دایر شد و ترجمه کلیله و دمنه از سانسکریت به فارسی یکی از کارهای آن بود. با وجود این، دائرة المعارف کتاب کتابخانه مرو را که به همت سامانیان تاسیس شده بود و تاحمله چنگیزخان دایر بود بزرگترین کتابخانه عمومی و مرکز تالیف و ترجمه کتاب جهان قدیم بشمار آورده است که روزانه در آن دست کم چهارصد محرر کتابها را تکثیر (رونویسی) می کردند. همین مرکز به احیاء زبان و ادب فارسی کمک بسیار کرد. طرز کار کتابخانه مرو الگوی جهان امروز قرار گرفته است.

2 - فرانک ها فنون جنگی ایرانیان را به اروپا منتقل کردند

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
مجسمه یک مِرسنر فرانک اوایل قرن اول میلادی

19اپریل سال 2 میلادی سنای روم تصویب کرد که برای جنگ قریب الوقوع با ایران ده هزار مرد«فرانک ـ فرانکهای جنوبی» اجیر شوند و به جای انتقال با کشتی از طریق بنادر ایتالیا، از راه دانوب و دریای سیاه خود را به آسیا برسانند. آن دسته از فرانکها که در آن زمان در جنوب آلمان بسر می بردند برای جنگ با ایرانیان داوطلب نمی شدند. نام کشور فرانسه از فرانکها گرفته شده است. ژرمن ها (اقوام آلمانی) با این که قرنها زیر سلطه رومیان بودند حاضر نمی شدند که به صورت «مرسنر رومی» با ایرانیان وارد جنگ شوند. ایرانیان ژرمن هارا «آلمانیان» خطاب می کنند که نام یک قبیله ژرمن است که در جنوب شرقی آلمان امروز و مرزهای سویس بسر می بُرد. در طول تاریخ، دیده نشده است که آلمان و آلمانی بر ضد ایران و ایرانی قدمی برداشته باشد. ایران در جریان دو جنگ بزرگ قرن بیستم، به خاطر داشتن احساس دوستی و همنژادی با آلمانی ها آسیب بسیار دید.

بسیاری از آن فرانکهایی که طبق مصوبه اپریل سال 2 میلادی به جبهه ایران فرستاده شده بودند، در جنگ با ایران اسیر و یا کشته شدند و تنها چند صد تن از آنان موفق به بازگشت شدند و همین عده تلاش کردند شیوه های جنگی ایرانیان را به فرانکها بیاموزند که تیراندازی در جهت مخالف تاخت اسب یکی از این فنون بود.

این فرانک ها تعریف کرده بودند که سربازان ایرانی دو دسته اند، یک دسته سواره نظام سبک و دسته دیگر مرکب از پیاده و سوار سنگین اسلحه. سربازان سنگین اسلحه ایرانی کلاه خود های فلزی مشابه آنچه که رومیان (به اقتباس از نظامیان یونان قدیم) بکار میبرند بر سر می گذارند. تیغه ای بر فرق این نوع کلاه خود تعبیه شده که سرباز با سر خود هم می تواند اعضای بدن سرباز طرف مقابل را هدف قرار دهد (در قرن گذشته نمونه ای از این کلاه خود در ویرانه های نسا، نزدیک اشک آباد ( شهر عشق آباد) به دست آمد که در موزه این شهر نگهداری می شود.

1632 - ریشه تنش هندو و مسلمان در شبه قاره هندوستان

19 اپریل 1632 «شاهجهان» امپراتور تیموری [مغول تبار] هند دستور تخریب معابد هندوها را صادر کرد و با این دستور، آتش دشمنی هندوها با مسلمانان شبه قاره را روشن ساخت ـ آتشی که هنوز خاموش نشده است. در پی این دستور، در مدتی کمتر از یک هفته تنها در «بنارس» 76 معبد هندوها ویران شد. انگلیسی ها پس از سلطه بر هند، از دشمنی هندو و مسلمان برای تثبیت سلطه خود استفاده بردند. تجزیه این شبه قاره و جدا شدن مسلمانان هندوستان و ایجاد پاکستان در 1947 و بعدا بنگلادش از تجزیه پاکستان در سال 1971 تا حدّی زیاد ریشه در همان دستور «شاهجهان» دارد. پس از ایجاد پاکستان، دشمنی سنی و شیعه در پاکستان آغازشد که این درگیری بعضا خونین ادامه دارد. در پاکستان، شیعیان به «جعفری» معروفند.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
شاه جهان

1839 - تاسیس کشور بلژیک

نشست نوزدهم اپریل 1839 لندن «استقلال، بیطرفی و سلطنتی بودن» بلژیک را تضمین کرد و همین «تضمین بازی ها» از علل دو جنگ جهانی قرن 20 بود و ترس از سلاح اتمی است که مانع جنگ جهانی دیگری شده است، نه ابتکار و خردمندی «دولت ـ مردان».
   
 بلژیک از زمان سلطه رومی ها که یک ایالت این امپراتوری به نام «گالیا بلژیکا» بود تا انقلاب سال 1830 به صورت یک کشور مستقل نبود و حاکمیت ملی نداشت. این انقلاب استقلال بلژیک را اعلام داشت که نشست سال 1831 قدرتهای اروپایی آن را تایید و نشست 1839 لندن این استقلال را تضمین کرد.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
  
 ساکنان ِ به آن ترتیب استقلال یافته 30 هزار کیلومتری (و اینک 11 میلیون نفری) سه گروه بوده اند؛ فلاندرها در شمال، والون ها در جنوب و آلمانی ها در جنوب شرقی. فلاندرها به زبان فلمیش (فلمینگ) تکلم می کنند و «والون ها» فرانکو فون (فرانسوی زبان) هستند با فرهنگ های مختلف و در زمان برتری هر قدرت اروپایی؛ اسپانیا، فرانسه و ... تابع آن قدرت و در نتیجه صحنه جنگها. ناپلئون در سال 1815 در واترلو (ناحیه ای در نزدیکی بروکسل) شکست نهایی خورد. از این زمان بود که بلژیکی ها به اندیشه استقلال افتادند. بلژیک یکی از کشورهای دو زبانه جهان است و اینک عملا پایتخت ناتو و اتحادیه اروپا. اشتراک زبان، نژاد و فرهنگ با دو همسایه، سبب شده بود که اتحادیه بنه لوکس (هلند، بلژیک و لوکزمبورگ) به وجود آید. هرسه کشور از موسسان اتحادیه اروپا هستند.

1207 - قتل گریبایدوف کبیر به دست مردم معترض تهران

پس از شکست ایران در دوره دوم جنگ با روس، معاهده ترکمنچای به امضا رسید که همانند معاهده گلستان، بر ضرر ایران بود. پس از مدتی گریبایدوف به عنوان سفیر کبیر روسیه، برای نظارت بر اجرای مفاد آن به ایران آمد. او می‏خواست با زور و خشونت، مردم مسلمان ایران را به قبول و اجرای این قرارداد خفت‏بار وادار کند. یکی از مواد قرارداد ترکمانچای، بازگشت مردم سرزمین‏های جدا شده از ایران، به آن مناطق بود. در همین حال، شماری از زنان گرجی که در ایران مسلمان شده و ازدواج کرده بودند، حاضر به رها کردن خانواده‏های خود و بازگشت به گرجستان نبودند. گریبایدوف نیز قصد داشت به زور، آنان را به سفارت روسیه برده و به گرجستان منتقل نماید. اما میرزا مسیح مجتهد از روحانیون برجسته تهران، مردم را به اجتماع، مقاومت و دفاع از نوامیس مسلمانان فرا خواند.

 مردم مسلمان تهران نیز با تظاهراتی اعتراض‏آمیز به نزدیکی سفارت روسیه رفتند. با تیراندازی مأموران سفارت و کشته شدن سه نفر از مردم بی‏دفاع، خشم و انزجار عمومی برانگیخته شد و مردم به سفارت روسیه حمله کردند. در این حمله، گریبایدوف و شماری از همراهان او به قتل رسیدند. این حادثه، واکنش طبیعی مردم مسلمان ایران، در برابر ستمگری، تجاوزگری و افزون‏خواهی دولت روسیه تزاری و بی‏کفایتی حکومت فتحعلی شاه قاجار بود. اما فتحعلی شاه از این حادثه بسیار ترسید و برای جلوگیری از بروز جنگی دیگر، هیئتی را برای عذرخواهی به روسیه فرستاد. در آن زمان چون روسیه در حال جنگ با عثمانی بود، عذر فتحعلی شاه را پذیرفت و دولت ایران هم میرزا مسیح مجتهد را به عتبات عالیات در عراق تبعید نمود.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
گریبایدوف

1252 - اولین سفر ناصرالدین شاه قاجار به اروپا

میرزا حسین‏خان مشیرالدوله، صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار، در نخستین سال صدارتش کوشید برای آشنایی شاه با مظاهر تمدن اروپا و ایجاد زمینه‏های مناسب برای اجرای برنامه‏های مورد نظر خود در ایران زمینه‏های سفرِ شاه قاجار را به اروپا فراهم سازد. پس از انجام مذاکرات با رؤسای کشورهای اروپایی، امپراتور اتریش و دولت‏های آلمان، فرانسه، بلژیک، سوئیس و ایتالیا آمادگی خود را برای پذیرایی از شاه ایران اعلام کردند. تا اینکه در این روز موکب شاهانه از تهران به طرف گیلان حرکت کرد و به سمت مسکو پایتخت روسیه به راه افتاد. این سفر چندین ماهه، گر چه به امید مشاهده ترقیات دولت‏های اروپایی و رغبت یافتن به اجرای اصول تمدن و نظام جدید زندگی در ایران بود، عملاً نتیجه خوبی نداد. زیرا شاه را مأیوس ساخت و فاصله میان تمدن شرق و غرب را آن قدر زیاد یافت که نه تنها امید به رسیدن به پای دولت‏های بزرگ را از او سلب کرد، بلکه او را آماده جلوگیری از تأسی به اروپاییان و حتی مسافرت به اروپا گرداند. در این میان، اصرار و تهدید روس‏ها و نفوذ درباریان بی‏اطلاع، سودجو و تطمیع شده و بی‏حقیقتی انگلیسی‏ها که به لباس دوستی در پی بسط نفوذ خود و تضعیف ایران بودند و سیاست دول بزرگ که فقط نفع خود را می‏خواستند، از عوامل تأیید نظر شاه بود. با این همه، دو سفر دیگر شاه نیز، برای خوشگذرانی بود نه یافتن راه ترقی. همچنین هزینه‏های سرسام‏آور و کمرشکن این مسافرت‏های بیهوده، باعث عقب ماندگی هرچه بیشتر مملکت، فقر سراسری و وابستگی بیشتر به اجانب می‏گردید. در این میان، دربار قاجار برای تهیه مخارج این خوشگذرانی‏ها، مجبور بود که به بیگانگان دست نیاز دراز کند و امتیازهای وطن فروشانه‏ای را به آنان واگذار کند که بیش از پیش، اقتصاد ایران را درهم می‏کوبید. امتیازاتی که برخی از آنها، تا بیش از شصت سال نیز ادامه داشت.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
ناصرالدین شاه قاجار و حسین‏خان مشیرالدوله (راست)

1906 - درگذشت کاشف رادیوم در یک حادثه خیابانی!

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
Pierre Curie

دکتر پیرکوری Pierre Curie فیزیکدان فرانسوی که به اتفاق زنش «ماری» رادیوم و پلوتونیوم را کشف کرد و به فیزیک اتمی جان تازه داد 19 اپریل سال 1906 (30 فروردین) در یک حادثه خیابانی در پاریس کشته شد. وی پانزدهم ماه می سال 1859 در همین شهر به دنیا آمده بود.
    
دکتر کوری پس از فراغت از تحصیل در دانشگاه، کار در آزمایشگاه و تحقیق و تدریس را درپیش گرفته بود. وی نخست روی کریستالوگرافی و سپس مغناطیس به تحقیق پرداخته بود و در مبحث مغناطیس، قانون کوری را در رابطه تاثیر حرارت بر خاصیت مغناطیس نوشته است.
    
پیر با کمک زنش در سال 1898 موفق به کشف رادیوم شد. این زن و شوهر همچنین موفق شدند در بیستم اپریل 1902 عنصر رادیواکتیو «رادیوم» را ایزوله کنند و سپس پلوتونیوم و با این عمل، راه برای گسترش فیزیک اتمی و دستیابی به انرژی اتمی و نیز بمب باز شد و .... جایزه نوبل فیزیک سال 1903 به این زن و شوهر دانشمند تعلق گرفت.
    
مادام کوری در سال 1911 (و 5 سال پس از مرگ شوهر) نیز برنده جایزه نوبل در شیمی شد. وی پنجم جولای 1934 درگذشت.

1301 - تاخت و تاز اسماعیل آقا سمیتقو

سی ام فروردین سال 1301 اسماعیل سمیتقو (کُرد) معروف به اسماعیل آقا که در کردستان و غرب آذربایجان دست به قدرت نمایی مسلحانه زده بود و با افراد خود به شهرها و روستا ها حمله می بُرد با نیروی ژاندارم وارد جنگ شد که در این زد و خورد یکروزه ژاندارمها موفق نشدند.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
اسماعیل سمیتقو
    
اسماعیل آقا از آن زمان به مدت هشت سال با سوء استفاده از ضعف نظامی ایران متناوبا در شمال غربی کشور تاخت و تاز می کرد که اواخر تیرماه 1309 در اشنویه به دام ارتش افتاد و خود و بسیاری از افرادش کشته شدند و غائله پایان یافت. وی نخستین تاخت و تاز خود را زیر حمایت نیروهای عثمانی انجام داده بود.
   
رضاشاه پهلوی قبلا کوشیده بود که از طریق مذاکره اورا به رعایت نظم و اطاعت از دولت وادار سازد که سمیتقو بعدا زیر قولی زده بود که به رضاشاه داده بود.

1971 - نخستین ایستگاه فضایی به نام سالیوت ــ 1 از سوی دانشمندان شوروی در مدار زمین قرار گرفت.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
سالیوت ــ 1

1993 - کشتار پیروان فرقه داودیان در امریکا

با حمله پلیس ایالتی امریکا اف .بی.آی به مقر پیروان فرقه داودیان در سال  1993 80 تن از اعضای این فرقه کشته شدند. هواداران این فرقه که مخالفان سیاست‏های امریکا هستند، پس از چند روز محاصره در مقر خود مورد حمله و کشتار قرار گرفتند. کشتار مخالفان حکومت در کشوری چون امریکا که مدعی آزادی بیان و دفاع از حقوق بشر است، باعث حیرت مردم جهان و رسوایی واشینگتن شد.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
اخریب مقر داوودیان

زادروزها

    ۱۷۹۳ - زادروز فردیناند یکم امپراتور اتریش، رئیس کنفدراسیون آلمان و پادشاه مجارستان
    ۱۸۳۲ - زادروز خوزه اچه‌خارای مهندس عمران، ریاضیدان، سیاستمدار ،نمایش‌نامه‌نویس ، اولین اسپانیایی برنده جایزه نوبل ادبیات

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
خوزه اچه‌خارای

    ۱۹۱۲ - زادروز گلن سیبورگ دانشمند آمریکایی ، برنده جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۵۱
    ۱۹۷۲ - زادروز ریوالدو بازیکن فوتبال اهل برزیل

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
ریوالدو

    ۱۹۷۹ - زادروز کیت هادسون بازیگر آمریکایی
    ۱۹۸۷ - زادروز ماریا شاراپووا تنیس بازمشهور روس

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
ماریا شاراپووا

    ۱۲۹۰- محمد تقی دانش‌پژوه نویسنده، مصحح، موسیقی‌دان، مترجم و نسخه‌پژوه ایرانی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران و پدر علم نسخه‌شناسی
    ۱۳۷۱ - مرتضی پورعلی‌گنجی، فوتبالیست ایرانی.

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
محمد تقی دانش‌پژوه

درگذشت‌ها

    ۱۸۲۴ - درگذشت لرد بایرون شاعر انگلیسی
    ۱۸۸۲ - درگذشت چارلز داروین زیست‌شناس بریتانیایی و واضع نظریه تکامل

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
لرد بایرون

    ۱۹۰۶ - درگذشت پی‌یر کوری فیزیکدان فرانسوی، کاشف رادیوم، همسر ماری کوری، پدر ایرن ژولیو کوری
    ۱۹۶۷ - درگذشت کنراد آدناور سیاستمدار محافظه‌کار آلمانی، اولین صدر اعظم جمهوری فدرال آلمان

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
چارلز داروین

    ۱۹۹۸ - درگذشت اکتاویو پاز شاعر مکزیکی

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
اکتاویو پاز

    ۱۳۸۵ - سید هادی میرمیران، معمار، از آثار وی: طرح کتابخانه ملی ایران، ساختمان مرکزی بانک توسعه صادرات، موزه ملی آب ایران و...

30 فروردین - 19 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
سید هادی میرمیران

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.